Ga naar de inhoud
Politiek

'Sigarettenpakjes krijgen neutraal uiterlijk'

Archiefbeeld.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil dat het uiterlijk van sigarettenpakjes verandert. De pakjes moeten een neutraal uiterlijk krijgen, zonder opsmuk van de fabrikant. Op die manier hoopt hij dat roken nog onaantrekkelijker wordt voor jongeren.

Dat schrijft de Telegraaf. Op dit moment zijn de pakjes al voorzien van plaatjes die moeten waarschuwen voor de gezondheidsrisico's. Als het aan Blokhuis ligt, blijven deze soms schokkende afbeeldingen ook op de nieuwe neutrale verpakkingen staan.

Plain packaging

Dit soort 'generieke verpakkingen' wordt in het Engels 'plain packaging' genoemd en is in meerdere landen al gebruikelijk, zoals in Australië en Frankrijk. Het weglaten van beeldmerken en kleur- en lettertypstijlen van de fabrikant moet roken nóg minder aantrekkelijk maken.

De staatssecretaris gaat het plan voorleggen aan onder andere winkels, verzekeraars, gemeenten en patiëntenverenigingen. De nieuwe verpakkingen moet in 2020 worden ingevoerd.

ZIE OOK: Bekijk hier hoe schadelijk jouw sigarettenmerk is

Het plan staat in een concept van het preventieakkoord dat tabaksgebruik verder moet tegengaan. Daarin staat ook dat het rookverbod wordt uitgebreid. De staatssecretaris stelt voor ook e-sigaretten, waterpijpen, en kruidenmengsels aan het rookverbod toe te voegen. 

Ook zijn er plannen om speeltuinen rookvrij te maken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Staatssecretaris: alcohol duurder, einde aan stuntaanbiedingen