Ga naar de inhoud
Politiek

VVD-Kamerlid Han ten Broeke weg: 'ongelijkwaardige' relatie met medewerkster

Han ten Broeke

Tweede Kamerlid Han ten Broeke van de VVD stapt op omdat hij een kortstondige en intieme relatie heeft gehad met een jongere medewerkster van de fractie. "Het was niet oké, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren", zegt Ten Broeke in een verklaring.

Ten Broeke is in de Kamer jarenlang buitenlandwoordvoerder geweest voor de VVD. De relatie speelde zich in 2013 af. Ten Broeke zat namens de VVD twaalf jaar in de Kamer. 

'Seksueel overschrijdend gedrag'

In de verklaring op de VVD-site schrijft Ten Broeke dat de medewerkster in kwestie hem in 2013 al intern heeft beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. De zaak is uiteindelijk achter gesloten deuren afgehandeld en de partijen hebben afgesproken de kwestie te laten rusten en erover te zwijgen. 

De afspraak hield vijf jaar lang stand, maar lekte vandaag uit via HP/DeTijd. "Nu is de kwestie openbaar geworden en is een situatie ontstaan die ik niet kan beheersen. Dat wil ik mijn familie, vrienden, mijzelf, maar zeker ook mijn fractiegenoten en partij, niet aandoen. Daarom heb ik besloten mijn Kamerlidmaatschap neer te leggen."

Dijkhoff: 'Fnuikend voor beeld van VVD'

De fractievoorzitter van de VVD is niet bepaald blij met het incident.

Gepasseerd

Tijdens de kabinetsformatie rees al de vraag waarom Ten Broeke met al zijn buitenlandervaring werd gepasseerd voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken. Toen ging al het gerucht dat dit maken had met een affaire die hij zou hebben gehad. Volgens Ten Broeke zelf heeft dat nooit een rol gespeeld: "​Bij de formatie was het glashelder dat Halbe Zijlstra vóór mij in de rij stond."

Toen Zijlstra moest aftreden en er een opvolger voor hem moest worden gevonden, dook Ten Broekes naam weer op. Maar volgens de VVD'er kon hij simpelweg geen minister worden. Omdat hij ziek was. 

'Verstandig besluit'

Volgens politiek commentator Frits Wester is het een verstandige beslissing van Ten Broeke om op te stappen. "Dit verhaal hangt al jaren als een zwaard van Damocles boven hem. Iedereen op het Binnenhof kende de geruchten, maar niet het hele verhaal."