Ga naar de inhoud
Politiek

Staatssecretaris ontneemt hoop voor Howick en Lili, acties gaan door

Lili en Howick moeten na 10 jaar het land uit. Beeld © RTL Nieuws

BN'ers, 'gewone Nederlanders' en de naaste omgeving leggen zich niet neer bij het besluit dat Howick (13) en Lili (12) het land worden uitgezet. Er zijn allerlei acties gepland om de kinderen in Nederland te houden, maar VVD-staatssecretaris Harbers ontneemt de kinderen hun hoop.

De Raad van State, de hoogste rechter van ons land, bepaalde dat de twee kinderen voor 8 september mogen worden uitgezet naar hun geboorteland Armenië, het land waar hun moeder vorig jaar al naar is teruggestuurd.

'Weeshuis'

"Het kan ieder moment gebeuren dat ze worden teruggestuurd. De kinderen kunnen zo worden opgepikt op het schoolplein of waar dan ook", zegt kinderrechtenactiviste Esther van Dijken die zich bekommert om het lot van de kinderen. Als de tieners, die al tien jaar in Nederland wonen, in Armenië aankomen, zullen ze volgens haar in een weeshuis terechtkomen omdat de moeder niet voor hen kan zorgen. 

De staatssecretaris reageerde vandaag op de uitzetting. Wie afgewezen wordt als asielzoeker en alle procedures heeft doorlopen heeft nog een laatste hoop: de zogeheten discretionaire bevoegdheid. Staatssecretaris Harbers kan met dat middel op persoonlijke titel alsnog een verblijfsvergunning verlenen. Maar tegen RTL Nieuws zegt Habers 'dat het niet voor de hand ligt dat de kinderen mogen blijven.'

Reactie staatssecretaris Mark Harbers:

Woedende reacties 

Op sociale media spreken allerlei mensen, onder wie bekende Nederlanders, hun woede uit over het besluit dat de twee kinderen hier niet mogen blijven. BN'ers als Sanne Wallis de Vries, Georgina Verbaan, Eric Corton en Peter R. de Vries noemen het besluit 'harteloos', 'boosmakend' en 'beschamend'. Maar staatssecretaris Harbers denkt er niet aan om zijn besluit terug te draaien, zegt hij tegen RTL Nieuws.

"De zaak is aangrijpend en ontroerend, maar er speelt zo veel meer mee met allerlei grote gevolgen van dien. Het is niet een kwestie van je hand even over je hart strijken. Zo makkelijk is het niet. Je moet bij zo'n besluit meewegen welke gevolgen dat heeft voor andere mensen. Of die dan wel gelijk behandeld zijn. Gelijke gevallen gelijk behandelen."

Onderwijl geven de mensen rondom Howick en Lili  zich niet gewonnen, vertelt Esther van Dijken. "We gaan alles doen wat we kunnen. Er is een petitie die we gaan aanbieden en we willen volgende week een grote actie houden bij de Tweede Kamer. Daar zullen duizenden mensen op af komen, ook BN'ers gaan een bijdrage leveren. De steun die we ervaren is geweldig. We blijven hopen dat de kinderen hier kunnen blijven."

Verbazing

GroenLinks-leiderJesse Klaver sprak begin deze week zijn verbazing uit over de opstelling van de staatssecretaris, maar zei ook dat hij niets voor de kinderen kon doen. De ChristenUnie zette zich langere tijd in voor de Armeense kinderen. Tweede Kamerlid Joël Voordewind zei een paar dagen geleden 'nog altijd zeer begaan te zijn met Howick en Lili en hun belangen'. "Met de uitspraak is er geen einde gekomen aan de onzekerheid waarin zij zitten en dat is voor hen een grote tegenslag", aldus Voordewind. 

Esther van Dijken is verder teleurgesteld in de politici. "Neem bijvoorbeeld D66. Die zette zich ooit in voor de kinderen maar nu hoor je niets meer", besluit van Dijken. 

 

 

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede