Ga naar de inhoud
Politiek

Een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed, waarom ligt dat zo gevoelig?

Een aanslagdreiging op de Tweede Kamer én een protestmars in Pakistan. De cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders zorgt voor woedende reacties bij de moslimgemeenschap. Waarom eigenlijk?

De politie heeft vandaag een 26-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij op Facebook dreigde met een aanslag vanwege de cartoonwedstrijd. In Pakistan is er grote volkswoede vanwege de actie van de PVV.

Lees ook:
Tien jaar na Fitna: 'Waardeloze film, maar iedereen was als de dood'

Dat de cartoonwedstrijd om Mohammed af te beelden, bij moslims de woede op de hals haalt, snapt arabist Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit Tilburg wel. "Moslims zien de islam als de laatste geopenbaarde religie. De islamitische wereld is 150 jaar onderworpen geweest aan het Westen. Die bezetting heeft een zware stempel gedrukt. Aanvallen als deze liggen dus heel erg gevoelig."

Verboden

Bovendien is het verboden om profeet Mohammed af te beelden. "De islam kent een beeldverbod. Je kunt de profeet Mohammed niet afbeelden omdat elke afbeelding hem tekort doet. Mohammed is de meest volmaakte mens, geloven de moslims. Iedere moslim streeft er naar om de profeet na te volgen. Wat hij deed en wat hij zei is ontzettend belangrijk." 

Miniatuurvoorbeeld
Premier Rutte denkt dat Wilders met de cartoonwedstrijd wil provoceren. 

'Steen in een wespennest'

De PVV-leider is al maanden bezig met het organiseren van de tekenwedstrijd. Er zouden al honderden inzendingen binnen zijn. 

Volgens politiek commentator Frits Wester weet Geert Wilders heel goed dat deze woede hem te wachten stond. "Maar dat rechtvaardigt geen enkele bedreiging", stelt Wester. "In ons land vinden wij dat dit soort tekenacties onder de vrijheid van meningsuiting valt en dat zo'n wedstrijd moet kunnen. Maar daar denken groeperingen en sommige islamitische landen als Pakistan heel anders over. Een cartoonwedstrijd zoals Geert Wilders die organiseert, is alsof je een steen in een wespennest gooit. Natuurlijk wist Wilders dat vantevoren, maar dat rechtvaardigt natuurlijk geen enkele bedreiging. Hier botsen duidelijk twee totaal verschillende culturen en werelden."

Rutte: 'Provoceren'

Premier Mark Rutte noemde de cartoonwedstrijd van de PVV eerder al niet respectvol, maar zei tegelijkertijd achter de vrijheid van meningsuiting te staan. Rutte vraagt zich wel af wat Wilders met de cartoonwedstrijd wil bereiken. "Wat is nou zijn doel hiermee? Zijn doel is toch niet een debat te voeren over de islam? Zijn doel is toch provocerend te zijn? Dat mag, maar dan kunnen we als kabinet toch duidelijk maken dat dit iets is wat hij doet."

Meer op rtlnieuws.nl:
Man opgepakt om aanslagdreiging Tweede Kamer wegens cartoonwedstrijd