Ga naar de inhoud
Politiek

Economen van grote banken: schaf dividendbelasting niet af

Premier Mark Rutte (VVD) is groot voorstander van de afschaffing van de dividendbelasting. Beeld © ANP

Economen van ING en Rabobank twijfelen openlijk aan het nut van het afschaffen van de dividendbelasting. Het is niet aangetoond dat het schrappen van deze belasting voor bedrijven goed is voor de werkgelegenheid of het vestigingsklimaat. Als je dat wil doen zijn er een hoop andere maatregelen te bedenken die beter werken.

"Ik zou het niet doen", zegt econoom Nic Vrieselaar van het economisch bureau van de Rabobank tegen RTL Z, na een interview over het afschaffen van de belasting op NPO Radio 1. "Als je het vestigingsklimaat wilt verbeteren zijn andere maatregelen te nemen", vindt hij. 

'Vooral buitenlandse overheden profiteren'

Ook econoom Marcel Klok van het economisch bureau van ING, de huisbankier van de Rijksoverheid, zet kanttekeningen bij de afschaffing van de dividendbelasting. Het is volgens hem nog maar de vraag of bedrijven daardoor over de streep getrokken wordem om zich in Nederland te vestigen.

Bij de doorrekening van het regeerakkoord vond het Centraal Planbureau eerder geen effect. 

Lees ook: Gert-Jan Segers: kabinet valt zonder afschaffing dividendbelasting

"Vooral buitenlandse overheden profiteren van het afschaffen van de dividendbelasting. Dat lijkt me niet het doel van deze maatregel", zegt hij tegen RTL Z. Buitenlandse beleggers die in Nederland dividendbelasting betalen kunnen dat in hun eigen land vaak aftrekken. Met het verdwijnen daarvan kunnen buitenlandse overheden dus meer inkomstenbelasting heffen.

Onderzoekers van het economisch bureau van ABN Amro wilden geen commentaar geven op het afschaffen van de dividendbelasting. De bank deed geen onderzoek naar de mogelijke gevolgen.   

Dividendbelasting: wel of niet afschaffen?

Het kabinet Rutte-III is van plan de dividendbelasting in Nederland af te schaffen. Daarover is veel discussie. Dividend is een winstuitkering van bedrijven aan aandeelhouders. 

Nu moeten bedrijven 15 procent van de uit te keren geldbedragen inhouden en overmaken aan de belastingdienst. Als dat niet meer hoeft, zegt het kabinet, zorgt dat voor het behoud van banen. Ook wordt ons land aantrekkelijker voor bedrijven om een hoofdkantoor te openen. 

Verlagen werkgeverslasten

Vrieselaar ziet meer in het verlagen van de werkgeverslasten op arbeid. "Dan maak je het aantrekken van het juiste personeel voor iedereen interessanter, ook buitenlandse bedrijven."

Lees ook: Steeds meer kiezers tegen afschaffing dividendbelasting 

Hij noemt het jammer dat de afschaffing, die tot 2 miljard euro minder gaat opleveren aan belastinginkomsten, waarschijnlijk toch doorgaat. "Daar hadden we andere leuke dingen van kunnen doen."

Fiscaliteit is slechts een factor

Klok benadrukt dat bedrijven veel verschillende factoren mee laten wegen in hun beslissing een vestigingsland te kiezen. "Fiscaliteit is geen onbelangrijke factor, maar wel een van de vele." 

Zaken als het opleidingsniveau, de toegang tot een grote afzetmarkt, de openheid van de economie, de betrouwbaarheid van de overheid noemt Klok ook belangrijk. "Er kan best een specifiek bedrijf zijn dat door het verdwijnen van de dividendbelasting naar Nederland wil komen, maar voor het gros van de bedrijven is dit geen doorslaggevende factor." 

Lees ook: 'Rutte liet zich in het pak naaien door Unilever'

Rondetafelgesprek

In 2008 pleitten fiscalisten van onder meer ABN Amro en ING in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer juist voor afschaffing of verlaging van de dividendbelasting. De onafhankelijke onderzoeksafdelingen van Rabobank en ING zijn daar tien jaar later niet van overtuigd.