Politiek

Petitie voor verplicht vaccineren succes: 'Politiek moet echt in actie komen'

27 augustus 2018 16:30 Aangepast: 28 augustus 2018 12:54
Mark Thiessen startte vorige week de petitie.

Mark Thiessen kan het zelf haast niet geloven, maar zijn petitie voor 'verplichte vaccinatie voor kinderen op kinderdagverblijven' is in een paar dagen tijd bijna 24.000 keer ondertekend. "Een bewijs dat de politiek écht in actie moet komen."

Thiessen startte vorige week woensdag met zijn petitie. Zelf heeft hij een zoontje van acht maanden en hij werd geraakt door de discussie rondom het vaccineren. "Als vader maak ik me oprecht zorgen over de dalende vaccinatiegraad in ons land."

'Gevaarlijk'

Deze zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in Nederland is gedaald naar 90 procent. Minstens 95 procent is nodig om een virusuitbraak onder de duim te kunnen houden. Ook in de rest van Europa is er een dalende trend. Dat veroorzaakte al op meerdere plekken een uitbraak van de mazelen.

"Een groeiende groep mensen weigert hun kinderen in te enten tegen besmettelijke ziekten", zegt Thiessen. "Dat is niet alleen gevaarlijk voor hun eigen kinderen, maar ook voor anderen. Bijvoorbeeld voor kinderen die naar dezelfde opvang gaan."

Stap verder

Vorige week werd al duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat kinderdagverblijven kinderen moeten kunnen weigeren als die niet gevaccineerd zijn. Thiessen wil een stap verder gaan. In een petitie roept hij de Tweede Kamer op om in actie te komen. Hij wil dat vaccinatie verplicht wordt voor alle kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. 

"Het is een goed signaal dat de Tweede Kamer nu heeft afgegeven. Maar het is zeker geen reden om nu achterover te leunen", vindt Thiessen. Juist nu moet er doorgepakt worden, zegt hij. "Hoe gaan we nu verder? Gaat het nu ook daadwerkelijk mogelijk gemaakt worden dat kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen kunnen weigeren?"

Steun voor politici

Thiessen runt zijn eigen campagnebureau en was werkzaam voor de VVD. Hij heeft dus contacten in Den Haag. Vandaag of morgen verwacht hij 25.000 handtekeningen binnen te hebben. "Dan ga ik de petitie aanbieden aan de verantwoordelijke politici. Politici die hier vóór zijn, kunnen de petitie zien als een enorme steun."

Ook wil hij een campagne opzetten om het belang van vaccineren duidelijk te maken. "We moeten laten zien dat het normaal is dat je je kind laat inenten. Die 90 procent die dat doet, wil ik aan het woord laten, in plaats van die 10 procent anti-vaxxers."

Peiling Maurice de Hond over vaccineren:

VVD-achterban: 93 procent begrijpt niet dat er mensen zijn die hun kind niet laten vaccineren.
Bij de PvdA-achterban is dat: 90 procent.
D66-achterban: 87 procent.
GroenLinks-achterban: 87 procent.
PVV-achterban: 85 procent.
CDA-achterban: 84 procent.
50PLUS: 79 procent.
SP-achterban: 76 procent.
FvD-achterban: 65 procent.
PvdD-achterban: 44 procent. 
 
Bron: Maurice de Hond

'Ouders kunnen geloven wat ze willen'

Er zijn meerdere kinderdagverblijven die kinderen weigeren die niet gevaccineerd zijn. Officieel mag het niet, maar het gebeurt wel. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`