Politiek

Kritiek op 'schaamteloos reclamefilmpje' minister Dekker

27 augustus 2018 14:10 Aangepast: 27 augustus 2018 14:45
Minister Sander Dekker in het filmpje over Achmea.

'Schaamteloos', 'een minister onwaardig': een filmpje van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) op Twitter over een werkbezoek aan Achmea heeft voor boze reacties gezorgd. Vooral advocaten hebben geen goed woord over voor het 'reclamefilmpje'.

De VVD-minister bracht onlangs een werkbezoek aan Achmea Rechtsbijstand. Dekker postte een gelikt filmpje op Twitter over zijn werkbezoek. Te zien zijn Achmea-medewerkers die vertellen hoe zij hoog oplopende juridische conflicten kunnen voorkomen. Dekker vertelt dat deze werkwijze hem aanspreekt. 

Verkeerd gevallen

Het filmpje krijgt flinke kritiek op sociale media. Vooral advocaten hebben geen goed woord over voor de actie. De Limburgse sociaal advocaat Kasper Regter zegt tegen RTL Nieuws: "Schaamteloos dat je zo reclame maakt voor Achmea. Is de minister aan het solliciteren voor een baan of zo?"   

Sociaal advocaten zijn advocaten die mensen met weinig geld juridisch bijstaan. Denk aan mensen met een uitkering die onenigheid hebben met het UWV. De overheid betaalt deze advocaten op basis van een puntensysteem. De advocaten vinden dat het aantal punten niet in verhouding staat tot de hoeveelheid werk. Sommige advocaten hebben daardoor een salaris van 20 euro per uur. 

Volgens advocaat Regter is het ook raar dat de minister vertelt dat burgers soms juristen nodig hebben om problemen met bijvoorbeeld het UWV op te lossen. "De overheid is een van de grootste veroorzakers van procedures. Verder worden de strafzaken die Dekker noemt, door bijna geen enkele verzekeraar gedekt. Het klopt deels dus ook niet."

'Er gaat hier van alles mis'

Ook de Amsterdamse advocaat Babur Beg vindt de actie van Dekker 'minister-onwaardig.' "Er gaat in dit filmpje op veel terreinen iets mis. Waarom maakt de minister reclame voor één aanbieder? Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen." Bovendien wordt de verzekering zoals Dekker hem schetst 'voor een deel helemaal niet aangeboden', zegt Beg.

Een woordvoerder van minister Dekker laat weten in een reactie: "We laten graag zien wat voor bezoeken we afleggen en wat we doen in het kader van de stelselherziening rechtsbijstand. Het bezoek aan Achmea was daar een onderdeel van."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore