Politiek

Gert-Jan Segers: kabinet valt zonder afschaffing dividendbelasting

24 augustus 2018 21:45 Aangepast: 27 augustus 2018 08:17
Gert-Jan Segers wordt opnieuw lijsttrekker van de ChristenUnie bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Beeld © ANP

Als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft, dan betekent dat het einde van het kabinet, zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie op zijn facebook-pagina. "We staan voor dezelfde keuze als vorig jaar: wel of geen kabinet."

Segers stelt zijn woord van toen niet te willen breken.

Argumenten niet veranderd

Daarom kan de ChristenUnie niet tegemoetkomen aan morrende leden, die willen dat de regeringspartij alsnog een stokje steekt voor de voorgenomen afschaffing van de heffing, stelt Segers. Ook al is hij eigenlijk ook tegen de maatregel. Maar alle argumenten voor en tegen lagen vorig jaar bij de onderhandelingen met de andere partijen ook al op tafel en zijn sindsdien niet veranderd. 

Toen heeft de ChristenUnie de keuze gemaakt om 'deze meloen' te slikken, omdat de partij ook genoeg binnenhaalde waar hun kiezers wél blij mee zijn. "​Maar als het niet in het regeerakkoord had gestaan of we nu in de oppositie zaten, dan hadden we tegen de afschaffing van de dividendbelasting gestemd. Die inhoudelijke weging was en is steeds dezelfde geweest."

Moeilijk uit te leggen

Het blijft hoe dan ook een moeilijke maatregel om uit te leggen, vindt ook premier Rutte:

Veel ChristenUnie-leden voelden al niets voor de afschaffing van de belasting, maar wijzen er nu ook op dat de schatkist honderden miljoenen meer blijkt mis te lopen dan verwacht. Bovendien blijken zelfs de buitenlandse investeerders die het kabinet hoopte te charmeren, niet erg onder de indruk van de maatregel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore