Ga naar de inhoud
Politiek

ChristenUnie: geen einde aan onzekerheid voor Lili en Howick

Regeringspartij ChristenUnie vindt dat er door de uitspraak van de Raad van State geen einde is gekomen aan de onzekerheid voor de Armeense asielkinderen Lili en Howick. Dat zegt CU-Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

Verantwoordelijk staatssecretaris Mark Harbers van coalitiegenoot VVD zegt de kinderen zo spoedig mogelijk te willen herenigen met hun moeder in Armenië.

Voordewind zet zich al langere tijd in voor de twee Armeense kinderen. Hij hoopte dat ze hier konden blijven. Hij laat weten nog steeds 'zeer begaan te zijn met Howick en Lili en hun belangen'. "Met de uitspraak is er geen einde gekomen aan de onzekerheid waarin zij zitten en dat is voor hen een grote tegenslag."

ZIE OOK: Asielkinderen Howick en Lili mogen worden uitgezet, oordeelt Raad van State

Opvang van de kinderen

De bestuursrechter oordeelde vorige maand dat de aanvraag van de tieners uit Amersfoort opnieuw moet worden bekeken. Staatssecretaris Harbers tekende daartegen hoger beroep aan bij de Raad van State. Die oordeelde vandaag dat de kinderen mogen worden uitgezet. Wel moet Nederland dan afspraken maken met de autoriteiten en hulporganisaties in Armenië voor de opvang van de kinderen.

Staatssecretaris van Justitie Mark Harbers zegt in te zetten op een zo spoedig mogelijke hereniging van de kinderen met hun moeder in Armenië. Harbers zou de kinderen vóór 1 september Nederland uit willen zetten.

ZIE OOK: Staatssecretaris wil zo snel mogelijke hereniging kinderen en moeder in Armenië

De ChristenUnie laat weten er niet meer over te kunnen zeggen omdat 'alles wat we over de zaak zeggen, niet in het belang is van de kinderen'.

We spraken eerder de asielkinderen Lili en Howick: 'We worden gek van de onzekerheid'

Tien jaar geleden kwamen Lily (12), Howick (13) en hun moeder vanuit Armenië naar Nederland. Verschillende aanvragen voor asiel werden afgewezen, het gezin zou worden uitgezet. De moeder ging terug, maar de kinderen bleven achter. Nu dreigen ook de kinderen terug te moeten naar het land waar zij in tien jaar niet meer zijn geweest.