Ga naar de inhoud
Politiek

Minister wil discussie over verplicht afstaan DNA na doorbraak zaak-Nicky Verstappen

Door een groot DNA-verwantschapsonderzoek kwam justitie op spoor van de verdachte in de zaak Nicky Verstappen. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat er een debat moet komen over verplichte DNA-afname bij bepaalde misdrijven. Dat zei hij naar aanleiding van de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen. De verdachte in die zaak weigerde DNA af te staan.

"Dat is een discussie die ik wel zou willen voeren", aldus de bewindsman. "Onder bepaalde omstandigheden" moeten je kijken of je DNA-afname ook niet kunt verplichten, zei hij. "Dat moet je niet zomaar doen." Hij wil hierover gaan praten met de Tweede Kamer.

ZIE OOK: Grote doorbraak in zaak-Nicky Verstappen: 'Strijd van twintig jaar wordt beloond'

Grapperhaus bendrukte 'heel opgelucht te zijn' door de grote stap in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. 'Het is echt het belangrijkste voor de nabestaanden deze doorbraak. Dat is echt het allerbelangrijkst", aldus Grapperhaus.

DNA afstaan

De politie zoekt naar de nu 55-jarige Jos Brech, die ze verdenkt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998. Brech is voor het laatst gezien in de Franse Vogezen, waar hij verbleef in een chalet en een wandeltocht zou maken. Hij was single en woonde bij zijn moeder in Simpelveld.

De verdachte was een van de 1500 geselecteerde mannen die gevraagd was vrijwillig DNA af te staan, maar daar had hij geen gehoor aan gegeven.

Dit is Jos Brech: de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen:

Meer op rtlnieuws.nl: