Politiek

Kabinet overlegt over woede in Pakistan om cartoonwedstrijd Wilders

21 augustus 2018 18:35 Aangepast: 21 augustus 2018 19:03
Een protest vorige week in Pakistan tegen Geert Wilders. Beeld © EPA

Het kabinet gaat bespreken wat de Nederlandse reactie zal zijn op de ophef in Pakistan over de cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders. Pakistan heeft de afgezant van Nederland op het matje geroepen omdat het land boos is over de tekenwedstrijd over de profeet Mohammed.

Wilders heeft aangekondigd later dit jaar de wedstrijd te willen houden. Hij zegt dat hij honderden inzendingen heeft ontvangen. De wedstrijd is in een afgesloten deel van de Tweede Kamer. In 2015 was Wilders bij een cartoonwedstrijd over Mohammed in het Amerikaanse Texas. Jihadisten probeerden daar een aanslag te plegen.

ZIE OOK: Pakistan boos op Nederland om cartoonwedstrijd Wilders

"Ik heb begrepen dat in Pakistan de gevoelens daarover hoog oplopen", zei minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. "Dat is voor mij reden om hier ook in het kabinet te overleggen in een reactie daarop." Blok zei dat de cartoonwedstrijd  mogelijk ook in andere landen speelt.

Schandelijk plan

Pakistan spreekt van een 'verschrikkelijk en schandelijk plan'. "Diepe zorg is overgebracht over deze moedwillige en kwaadaardige poging om de islam in een kwaad daglicht te stellen", aldus het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Pakistaanse ambassadeur in Den Haag heeft opdracht gekregen om dit ook aan te kaarten. Pakistan wil hulp van andere islamitische landen. Daarnaast wil Pakistan het bij de Verenigde Naties onder de aandacht brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore