Geld en Werk

Ontevreden SP'er wil zijn salaris voor zichzelf houden en stapt op

18 augustus 2018 17:27 Aangepast: 19 augustus 2018 10:49
Tom Verreussel is opgestapt als fractievoorzitter van de SP in Borne. Bron: SP

De fractievoorzitter van de SP in het Twentse Borne is opgestapt vanwege 'persoonlijke, financiële redenen'. Tom Verreussel zou een deel van zijn salaris niet langer af willen staan aan de partij.

Tom Verreussel gaat verder als zelfstandig raadslid en daardoor heeft de SP in Borne nog maar een raadszetel. De lokale, maar ook landelijke afdeling van de partij, laten weten de kwestie te betreuren.

Regeling onder vuur

De SP kent als enige partij het principe dat het salaris van hun politici deels naar de partijkas van de SP gaat. De gedachte hierachter is dat de SP vindt dat iedereen gelijk is en geen grote inkomensverschillen wil. Voor een gemeente als Borne houdt de regeling in dat een SP'er 75 procent van de raadsvergoeding van rond de 530 euro per maand krijgt. Wethouders, gedeputeerden en Kamerleden krijgen ongeveer 2750 euro per maand.

Tom Verreussel, fractievoorzitter van de SP in Borne, kan niet meer deze regeling leven 'om persoonlijke, financiële redenen'. Het was geen beslissing die na één nacht is genomen staat in een persbericht. "In de afgelopen maanden is al het mogelijke gedaan om Verreussel voor de fractie te behouden." 

De partij betreurt dan ook zijn besluit. "Er was een goede onderlinge samenwerking en Tom is een door ieder gewaardeerd en gerespecteerd lid en raadslid', zo schrijft de SP op haar website. De enige overgebleven SP'er zegt in lokale media 'treurig, verdrietig en teleurgesteld’ te zijn door het besluit van haar oud-collega. 

Miniatuurvoorbeeld

Fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

Regeling onder vuur

De afdrachtregeling ligt al lange tijd onder vuur. Dankzij de afdrachtregeling die sinds 1974 bestaat, is de SP de rijkste partij van het land. Eerder adviseerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gemeenten en provincies al om een einde te maken de lucratieve regeling. Maar lang niet alle gemeenten en provincies hebben dat gedaan en dat zit partijen als de VVD niet lekker. 

Gemeenten en provincies moeten snel stoppen met het storten van salaris van raadsleden, statenleden, wethouders en gedeputeerden in de partijkas van de SP, vindt de VVD. Al eerder maande het CDA de minister om aan te dringen op afschaffing.

De afdrachtregeling, hoe zit het?

  • De afdrachtregeling is een van de grondbeginselen van de SP.
  • De regeling houdt in dat alle SP-politici hun loon rechtstreeks aan de partij afdragen, die hen een gedeelte terug overmaakt. 
  • Hierdoor houdt de SP miljoenen over voor de partijkas.
  • De afdrachtregeling van de SP moet nu op de schop.  
  • Gemeenten en provincies storten niet langer de salarissen van SP-politici in de partijkas, maar betalen het geld direct aan de mensen zelf.
  • De Eerste en Tweede Kamer volgen dit voorbeeld waarschijnlijk in een later stadium. 
  • Het gevaar bestaat dat SP-politici zelf gaan uitmaken hoeveel ze overmaken aan de partij.
  • Dat kan de partij veel geld kosten. 

 

Meer op rtlnieuws.nl

`