Politiek

Premier Rutte zwijgt over dividendbelasting (en het prijskaartje dat er aan hangt)

17 augustus 2018 17:09 Aangepast: 17 augustus 2018 17:58
Premier Mark Rutte Beeld © ANP

Op zijn eerste persconferentie na de vakantie weigerde premier Mark Rutte in te gaan op het prijskaartje dat aan de afschaffing van de dividendbelasting hangt. Bronnen in Den Haag stellen dat afschaffing van de dividendbelasting fors meer gaat kosten dan de 1,4 miljard euro die in het regeerakkoord wordt genoemd.

Mogelijk lopen de kosten op tot 2 miljard euro. Dat komt door de goed presterende economie. Premier Rutte, die de afschaffing van de dividendbelasting altijd heel fel heeft verdedigd, werd daar vandaag tijdens de persconferentie naar gevraagd. "Ik vind het netjes dat we op Prinsjesdag met het hele beeld komen." Of de afschaffing sowieso overeind blijft, wilde Rutte ook niet zeggen.

Ook niet ingaan

Het afschaffen van deze belasting is omstreden omdat volgens critici vooral buitenlandse belastingdiensten ervan profiteren en het ons land weinig tot niets zou opleveren. Ook kunnen de kosten dus oplopen tot wel 2 miljard. Het besluit kwam ook als een grote verrassing omdat geen enkele politieke partij het in het verkiezingsprogramma had staan. 

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wilde vandaag ook niet ingaan op de berichten, maar gaf wel in algemene zin aan dat als een maatregel fors meer gaat kosten dan gedacht, je daar opnieuw over moet praten. "Dat is precies wat we de komende twee weken doen.''

"U noemt één belasting, maar we hebben heel veel belastingen. Ook belastingen die we gaan aanpassen, het wordt een druk belastingjaar'', voegde Snel eraan toe. "Al die maatregelen krijgen een andere raming. Die ga je optellen, dan ontstaat er een nieuw beeld, en daarover ga je besluiten.'' "Het denken moet nooit stilstaan. Maar de aard van de maatregel, daar staan we nog steeds achter.''

Omstreden dividendbelasting: dit moet je weten

Waarom is de divivdenbelasting omstreden? Politiek verslaggever Frits Wester legt het je uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore