Ga naar de inhoud
Politiek

Minister: voortvluchtige veroordeelden mogen geen uitkering krijgen

Beeld © ANP XTRA

Criminelen die zich verborgen houden nadat ze zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf, mogen geen uitkering meer krijgen. Dat zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.

Dekker wil hiervoor juridisch waterdichte maatregelen nemen, zei hij vandaag na afloop van de ministerraad. Deze week onthulde de onderzoeksredactie van RTL Nieuws dat nog steeds uitkeringen worden verstrekt aan criminelen die door justitie worden gezocht omdat ze een celstraf moeten uitzitten.

Tientallen verstopte criminelen krijgen uitkering

Zowel minister Dekker als zijn collega Wouter Koolmees (Sociale Zaken) bevestigen dat. Beiden stellen echter dat de situatie al beter is dan een aantal jaren geleden toen nog rond de duizend veroordeelden een uitkering genoten terwijl ze zich verstopten voor justitie. Nu gaat het volgens Dekker om tientallen.

Soms duurt het volgens Dekker te lang voordat een uitkering daadwerkelijk wordt stopgezet. Hij gaat daar naar kijken. Ook loopt hij de laatste tijd aan tegen het feit dat de rechter vindt dat uitkeringen te snel zijn stopgezet. Dat is voor Dekker geen reden om zich er bij neer te leggen. Hij wil er voor zorgen dat de maatregel juridisch waterdicht is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tientallen criminelen krijgen uitkering ondanks openstaande celstraf