Ga naar de inhoud
Politiek

Collega's willen onderste steen boven: 'Hoe kon Willie Dille zich zo vreselijk voelen?'

Willie Dille in de gemeenteraad van Den Haag. Ze maakte vorige week een einde aan haar leven. Foto: ANP Beeld © ANP

De dood van PVV-raadslid Willie Dille is als een bom ingeslagen bij de Haagse gemeenteraadsleden. Haar collega's zitten vol vragen. Sommige partijen eisen een onafhankelijk onderzoek naar het drama, dat voor bedreigingen zorgt aan het adres van politici. "De onderste steen moet boven."

Woensdag hebben vrienden en familieleden de laatste eer bewezen aan de 53-jarige Willie Dille. Caspar Reedijk, de man van Dille, laat weten nu in rust te willen rouwen. Hij wil nog kwijt 'veel verdriet te hebben, maar het besluit van zijn vrouw om een einde aan haar leven te maken, te begrijpen.' Reedijk vertelt dat Willie 'geen onvertogen woord jegens de waarheid heeft gesproken.'

Vlak voor haar zelfgekozen dood claimde Willie Dille te zijn ontvoerd, mishandeld en verkracht door moslims in opdracht van haar islamitische collega-raadslid Arnoud van Doorn. Van Doorn zat eerder ook bij de PVV en is nog altijd gemeenteraadslid in Den Haag.

'Naadje van de kous weten'

Nu de uitvaart is geweest en de gemeenteraad binnenkort weer bij elkaar komt, voeren fracties overleg hoe om te gaan met deze 'schokkende gebeurtenis'. Voor iedereen kwam haar zelfmoord onverwacht. Dille was de laatste tijd juist heel actief, omdat ze haar collega Karen Gerbrands veel verving, vertellen raadsleden. De Haagse gemeenteraad is erg verdeeld: er zijn 15 partijen die samen 45 zetels hebben en dat zorgt regelmatig voor hoogoplopende discussies.

Martijn Balster, PvdA-fractievoorzitter van Den Haag, laat weten meer onderzoek te willen naar 'dit drama', dat 'als een bom is ingeslagen'. Hij staat daarin niet alleen. "Hoe kon het dat Dille zich zo bedreigd voelde? Hoe is daarmee omgesprongen? Wat zijn de afwegingen geweest om geen vervolgonderzoek te starten door politie en OM?", vraagt Balster zich af. "We weten zo weinig. Er moet zoveel mogelijk duidelijk worden. We willen heel graag dat er onderzoek komt."

Miniatuurvoorbeeld
Gemeenteraadslid Willie Dille (PVV) en fractievoorzitter Karen Gerbrands (links)

Hoe kon dit?

Het CDA liet eerder ook al weten voor onderzoek te zijn. 'Zo'n verhaal verzin je niet', zei fractievoorzitter Daniëlle Koster over het overlijden van Dille in het AD. Die uitspraak zorgde weer voor onderstaande tweet van Arnoud van Doorn aan het adres van het CDA'er Koster.

Van Doorn schreef dat Koster 'een vijand van de Islam' is. Ook Van Doorn heeft op zijn beurt ernstige bedreigingen aan zijn adres gekregen, zegt hij.

Burgemeester Pauline Krikke kwam terug van haar vakantie in verband met het plotseling overlijden van Dille. Ze had overleg met de top van het Openbaar Ministerie en de politie over het overlijden. Ze is vandaag niet bereikbaar om verder op te zaak te reageren. 

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, is geschrokken van de situatie. Hij stelt dat, omdat er zoveel vragen zijn, onafhankelijk onderzoek noodzakelijk is. "Hoe kon het zover komen? Ook de rol van de burgemeester moet worden onderzocht. Het kan niet zo zijn dat je al zo snel concludeert dat alles goed is gegaan. De onderste steen moet boven."

 

Geen tips

Politie en het Openbaar Ministerie laten weten dat het onderzoek voor nu stilligt. "Er zijn geen tips of aanvullende informatie meer binnengekomen in deze zaak. Het onderzoek naar haar zelfdoding is ook gesloten", zegt een politiewoordvoerder. Politici die zich bedreigd voelen, kunnen zich melden bij een speciaal team bij de politie. Of politici daar gebruik van maken en of er extra mensen beveiligd worden, wil de politie in verband met de veiligheid niet zeggen. 

Speculaties dat Willie Dille is ontraden om aangifte voor verkrachting te doen door de politie, zijn volgens een politiewoordvoerder 'klinklare onzin'. "Wij zullen nooit iemand ontraden om aangifte te doen." 

De PVV geeft aan zich voorlopig afzijdig te houden van de politieke discussie en later met een reactie te komen. De partij wil eerst rouwen. Willie Dille zal 20 september worden herdacht in het Haagse gemeentehuis. 

Meer op rtlnieuws.nl
Haags PVV-lid Willie Dille overleden 

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede