Ga naar de inhoud
Politiek

Jesse Klaver eist dat Rutte omstreden Suriname-uitspraken van Blok veroordeelt

Stef Blok (links) met premier Mark Rutte (archieffoto)

GroenLinks-leider Jesse Klaver eist dat premier Rutte afstand neemt van de 'onzinnige, schadelijke en kwetsende uitspraken' van minister Stef Blok over Suriname en de multiculturele samenleving. Die dwingende oproep doet Klaver in een brief op Instagram aan premier Rutte.

Stef Blok deed begin juli stof opwaaien door over Suriname te zeggen dat het een een 'mislukte staat' is en dat hij  geen enkel land kent waar 'etnische groepen vreedzaam met elkaar samenleven'. Blok zei later zijn opmerkingen te betreuren. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

'Niet te begrijpen'

Volgens Klaver gaat dit niet alleen over Blok, maar ook over premier Rutte. In een brief met als aanhef 'Beste Mark', schrijft de GroenLinks-leider: "Ik vind het eerlijk gezegd niet goed te begrijpen dat je in de afgelopen weken niet al eerder afstand hebt genomen van deze onzinnige, schadelijke en kwetsende uitspraken van jouw minister van Buitenlandse Zaken."

Klaver schrijft verder: "Een minister is minister, altijd en overal. En spreekt dus namens het kabinet, altijd en overal. Uitspraken die alle Nederlanders met een migratieachtergrond impliciet laten weten dat hun aanwezigheid bedreigend is, een 'enorme last' voor de samenleving, zijn niet te tolereren. Dat verwacht ik te horen van mijn premier, de premier van álle Nederlanders, jong en oud, rijk en arm, migratieachtergrond of niet. Er mag nooit twijfel zijn of je premier bent van álle Nederlanders."

Morgen komt de ministerraad voor het eerst weer bij elkaar na het reces. Ook zal premier Rutte zijn eerste persconferentie geven na de zomervakantie.

'Ik had beter op mijn woorden moeten letten'

Blok zegt die uitspraken gedaan te hebben om het gesprek over migratie 'scherper te maken'. Hij zegt dat te betreuren. "Dat had ik niet op die manier moeten doen. Ik had beter op mijn woorden moeten letten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Blok betreurt 'te harde woorden' over Suriname