Politiek

D66 wil meer rechters van niet-westerse afkomst

14 augustus 2018 09:20 Aangepast: 14 augustus 2018 09:25
Beeld © ANP XTRA

Het wordt hoog tijd voor meer rechters van niet-westerse afkomst. Dat vindt Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen van regeringspartij D66.

Rechters zijn nu nog bijna allemaal blank en autochtoon. Dat maakt het voor hen moeilijker zich in mensen met een migratieachtergrond te verplaatsen. En die vinden het op hun beurt moeilijker dan anderen om de rechter te vertrouwen.

Groothuizen wil dat rechtbanken voortaan minder door een ouderwetse bril naar sollicitanten kijken. Dan zou een talentvol meisje van Marokkaanse afkomst, dat misschien een dunner cv heeft omdat haar familie zwaar op haar leunt, meer kans maken.

De taal van gewone Nederlanders

Verder wil D66 dat rechterlijke uitspraken begrijpelijker worden. Het kabinet moet rechters er daarom van overtuigen de taal van gewone Nederlanders te spreken. Ze moeten in hun vonnissen korte en heldere zinnen gebruiken, de taal van een eindexamenleerling vmbo.

Mensen begrijpen een uitspraak dan beter en accepteren die dan ook eerder, denkt het D66-Kamerlid. En ze weten de rechter ook beter te vinden als hun een volgende keer onrecht wordt gedaan.

Snelle oplossing voor burenruzie of huurconflict

Ook het streamen van zittingen en uitspraken kan helpen om het vertrouwen in rechters op peil te houden, hoopt Groothuizen. Hij bepleit een proef.

Groothuizen pleit verder onder meer voor meer zogeheten spreekuurrechters. Zo'n rechter zoekt, zonder dat een complete rechtszaak wordt opgetuigd, een snelle oplossing voor bijvoorbeeld een burenruzie of een huurconflict en probeert partijen bij elkaar te brengen.

Miniatuurvoorbeeld

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen

Meer op rtlnieuws.nl:
Aantal rechtszaken flink gedaald, veel mensen kunnen ze niet betalen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore