Politiek

D66: Israël moet Nederland terugbetalen voor sloop watertanks

16 augustus 2018 11:23 Aangepast: 16 augustus 2018 17:41
Een meisje haalt water uit een put op de Westelijke Jordaanoever. Beeld © EPA

Regeringspartij D66 vindt dat Israël moet betalen voor het vernielen van watertanks op de Westelijke Jordaanoever. De watertanks zijn met Nederlands en Europees geld betaald en daar neergezet voor arme Palestijnen.

Nu Israël een schadevergoeding weigert, moet Israël desnoods gekort worden op Europese subsidies, zo vindt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 

Het gaat om een waterinstallatie in El-Mirkaz op de Westelijke Jordaanoever. Nederland betaalde een watersysteem voor het opvangen en zuiveren van regenwater. Israël beschouwt in die regio bijna alle Palestijnse bebouwing als illegaal en heeft de watervoorziening in mei gesloopt.

Niet geïnformeerd over de sloop

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft in juni gezegd dat Nederland niet is geïnformeerd over de sloop. Volgens Israël was er geen vergunning voor de watervoorziening en is de voorziening in militair oefenterrein gebouwd.

Nederland heeft geprotesteerd tegen de sloop en eerder al om schadevergoeding gevraagd, maar Israël heeft dat verzoek afgewezen. Onacceptabel, vindt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Israël verkwist duizenden Nederlandse euro's die bedoeld zijn als hulp aan de allerarmsten. Dat mogen we niet laten gebeuren." Door de sloop zaten plotseling meerdere families zonder schoon drinkwater.

Schadeclaim

D66 wil dat Blok nu gaat overleggen met zijn Europese collega's om gezamenlijk een schadeclaim in te dienen bij Israël. Blijft het land weigeren, dan moet Israël gekort worden op Europese subsidies. Israëlische projecten krijgen Europese subsidies voor onderzoek en innovatie via het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. Het is volgens Sjoerdsma 'te gek voor woorden dat Israël zo met belastinggeld van Nederland omgaat'.

Minister Blok heeft laten weten dat de Nederlandse schade bijna 40.000 euro bedraagt. De Europese Unie schat dat er sinds mei 2015 ruim 300 bouwwerken zijn gesloopt, die eerder door Europese landen waren gesubsidieerd. De Europese schade bedraagt ongeveer een miljoen euro.

Joodse nederzettingen: daarom zijn ze een probleem:

Israël heeft direct na het aantreden van Donald Trump de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hervat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`