Ga naar de inhoud
Politiek

Haags PVV-gemeenteraadslid Willie Dille plotseling overleden

Willie Dille in de gemeenteraad. Beeld © ANP

Het Haagse PVV-raadslid Willie Dille (53) is overleden. Dat meldt fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad Karen Gerbrands. PVV-leider Geert Wilders laat weten dat Dille 'een geweldige warme collega was die altijd oog had voor haar medemens en de jeugd in het bijzonder'. "We zullen haar enorm missen."

Dille heeft zichzelf van het leven beroofd.

Filmpje

Dille kwam gisteren in het nieuws nadat ze op Facebook een filmpje had geplaatst waarin ze stelde te zijn ontvoerd, verkracht en mishandeld door moslims. Die wilden dat ze haar mond zou houden in de gemeenteraad. Het raadslid vertelde dat ze deze week nog bedreigd was en voor haar leven vreesde. In het filmpje oogde ze vermoeid.

Ze zei dat de Haagse ex-PVV’er Arnoud van Doorn erachter zou zitten. Van Doorn liet gisteren via Twitter als reactie op de berichtgeving weten: "Ik verlaag mij niet tot een inhoudelijke reactie op de aantijgingen van mw Dille. Wel overweeg ik aangifte wegens smaad/laster.''

Vandaag laat Van Doorn op Twitter weten ook geschokt te zijn 'ondanks alle commotie'. "Ik wens haar nabestaanden sterkte met het verlies. Trieste zaak."

Dille eindigde het filmpje met de mededeling dat ze met haar politieke werkzaamheden zou stopppen.

​Geen aangifte

De politie laat weten aan RTL Nieuws het vreselijk te vinden wat er is gebeurd. "Mevrouw Dille heeft geen aangifte gedaan van zedendelict, en ook niet van bedreiging. Daarom kon de politie geen opsporingsonderzoek doen. We zijn wel meerdere maken met haar in gesprek geweest en hebben ook hulp geboden", zegt een woordvoerder van de politie.

"In het verleden, en ook recentelijk nog is er contact geweest met mevrouw Dille. Daar zijn verkrachting en bedreiging besproken. In dat gesprek hebben we haar gewezen op de mogelijkheden voor aangifte. Maar dat heeft ze niet gedaan. Daarom konden we geen opsporingsonderzoek instellen."

Burgemeester vakantie afgebroken

De Haagse burgemeester Pauline Krikke heeft haar vakantie afgebroken naar aanleiding van het overlijden van Dille. Ze heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Dille. "Het bericht van het overlijden van Willie Dille raakt mij zeer. De gemeenteraad van Den Haag verliest een betrokken en gepassioneerd raadslid en collega. Willie Dille stond voor haar zaak. Ze kon stevig debatteren, maar kon ook humoristisch uit de hoek komen. We zullen haar zeer missen in de raad en in het debat'', aldus Krikke in een schriftelijke verklaring.

Kamer- en gemeenteraadslid

Van 2010 tot 20 november 2012 was Dille namens de PVV lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was zij van 11 maart 2010 tot aan haar aantreden als Kamerlid lid van de gemeenteraad van Den Haag. In mei 2012 keerde zij daarin terug. Vanwege haar lage plek en het verlies van de PVV keerde ze na september 2012 niet meer terug als Kamerlid.

Dille en Karen Gerbrands zaten met zijn tweeën in de gemeenteraad van Den Haag, waar de PVV na de gemeenteraadsverkiezingen nog twee zetels heeft overgehouden. Rond de gemeenteraadsverkiezingen was er veel onrust rond de Haagse PVV-fractie. Volgens bronnen waren Gerbrands en Dille 'twee handen op één buik'. Andere PVV'ers verweten het tweetal dat zij door hen niet meer op een verkiesbare plek stonden of kregen te horen dat ze helemaal niet meer terugkeren. Sommigen kregen daarvoor geen enkele onderbouwing.

Ze werkte 30 jaar in de gehandicaptenzorg.

 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
Bron: RTL Nieuws
Meer over