Ga naar de inhoud
Politiek

Minister Blok betreurt 'te harde woorden' over Suriname

Beeld © ANP

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zegt zijn opmerkingen over de 'mislukte staat' Suriname en de multiculturele samenleving te betreuren. "Ik heb te scherpe uitspraken gedaan. Dat had ik niet moeten doen", zegt Blok in een reactie tegen RTL Nieuws.

Blok uitte vorige week harde woorden tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (…) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet."

De minister haalde tijdens de bijeenkomst ook uit naar Suriname. Hij noemde dat land een 'failed state' als gevolg van 'etnische opdeling'.

'Ik had beter op mijn woorden moeten letten'

Blok zegt die uitspraken gedaan te hebben om het gesprek over migratie 'scherper te maken'. Hij zegt dat te betreuren. "Dat had ik niet op die manier moeten doen. Ik had beter op mijn woorden moeten letten."

Het televisieprogramma Zembla bracht vandaag beelden van de bijeenkomst naar buiten. Volgens een anonieme bron reageerde het aanwezige publiek geschokt op de opmerkingen van Blok. Er waren zo'n tachtig toehoorders aanwezig bij het gesprek.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Blok noemt Suriname 'een mislukte staat'