Ga naar de inhoud
Politiek

PvdA-senator onder vuur na examendrama: 'Dit is onvergeeflijk bestuurlijk falen'

André Postema Beeld © ANP

Eerste Kamerlid André Postema komt steeds meer onder druk te staan. Tweede Kamerleden vinden dat hij na het examendrama moet aftreden als koepelvoorzitter waar het VMBO Maastricht onder valt. En ook als senator in de Eerste Kamer wankelt zijn positie. Achter de schermen bij de PvdA klinken al opmerkingen als ‘er zijn mensen om minder afgetreden.’

Onderwijsminister Arie Slob voerde vrijdag de druk nog flink op rond de positie van André Postema (48). "Ik heb er zo mijn gevoelens over. Ik probeer me te beheersen, dat zegt denk ik genoeg", zei de minister.

Vandaag praat de Tweede Kamer over het vmbo-debacle in Maastricht dat 354 leerlingen trof. Verschillende Kamerleden vinden dat Postema moet aftreden als bestuursvoorzitter van de scholenkoepel die eindverantwoordelijk is. Maar niet alleen zijn positie als voorzitter College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) wankelt, ook zijn rol als senator in de Eerste Kamer. Postema zit in de Senaat als fractievoorzitter voor de PvdA.

Zulke grote fouten

Vooruitlopend op het debat morgenavond in de Tweede Kamer, uiten verschillende Kamerleden al harde kritiek, blijkt uit een rondgang van de Haagse redactie van het RTL Nieuws. Ze zijn kritisch over de positie van Postema. Paul van Meenen van D66: "Het is slecht dat een bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet genomen heeft. Wij vragen ons af: gaat de minister een aanwijzing aan de Raad van Toezicht geven om de bestuurder te onslaan?"

Ook Peter Kwint van de SP vindt Postema's positie 'onhoudbaar'. "Hoe denk je in vredesnaam ooit nog met enige autoriteit deze koepel te besturen als er onder jouw verantwoordelijkheid zulke grote fouten zijn gemaakt. Dat lijkt me onmogelijk", zegt Peter Kwint. Kamerlid Rudmer Heerema van de VVD: "Wat deze leerlingen is overkomen, is ronduit belachelijk. Een goed schoolbestuurder zou zich dat aantrekken en vervolgens zelfreflectie tonen." Het CDA laat weten: "Dit is onvergeeflijk bestuurlijk falen."

Minister Slob heeft al aangegeven dat er groot onafhankelijk onderzoek komt. Daarbij zal ook de positie van Postema worden meegenomen. 

'Klus klaren'

Postema laat via zijn woordvoerder weten dat hij juist door alle kritiek 'des te meer verbeten is om zijn klus te klaren.' "Die klus is leiding geven aan het oplossen van het probleem. Het spijt me dat dit is gebeurd, dat heb ik al eerder gezegd, maar er is nu continuïteit nodig om dit probleem voor de vmbo-leerlingen op te lossen."

Hij vervolgt: "Het probleem oplossen staat nu boven de discussie hoe het verder gaat met mijn positie." Twee andere bestuursleden van de koepel stapten al wel op.

Positie Eerste Kamer

Wat dit voor gevolgen heeft voor zijn fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer? Naar buiten toe houden de senatoren nog de kaken op elkaar. Een bron binnen de PvdA laat weten dat niemand zich momenteel hard wil uitspreken over Postema. Maar PvdA'ers willen anoniem wel vertellen dat in diverse app-groepjes opmerkingen als 'er zijn wel mensen om minder afgetreden', de ronde doen.

PvdA-Senator Mohamed Sini stelt: "Het past mij niet om nu uitspraken te doen. Dat is aan de leiding van de partij." Senator Esther-Mirjam Sent wil het er ook niet over hebben: "Het belangrijkste is dat er nu voor de jongeren in Maastricht een oplossing komt. Daar is alles op gericht." Postema is morgen dan ook niet in de Eerste Kamer en zal zich volledig richten op het werk dat hij in Limburg moet doen. 

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher wil nog niet reageren. Zo houdt hij zijn handen vrij om, als het zo uitkomt, afstand te kunnen nemen van Postema. Volgens politiek commentator Frits Wester kan Postema beter de eer aan zichzelf houden: "Er rest hem maar een ding. Verantwoordelijkheid nemen en met opgeheven hoofd de uitgang zoeken."

Frits Wester: 'Postema kan beter zelf snel opstappen'

Thumbnail

Politiek commentator Frits Wester: "Het zijn van Eerste Kamerlid is geen hoofdfunctie. Meestal komen senatoren dan ook in de problemen door hun hoofdbaan of nevenfuncties, zoals bijvoorbeeld commissariaten. Recent in 2015 vertrok de fractievoorzitter Loek Hermans van de VVD vanwege zijn rol als president-commissaris bij thuiszorgbedrijf Meavita dat in 2009 failliet ging en waardoor 20.000 mensen hun baan verloren. Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, trad begin dit jaar af na onhandige bemoeienis met de huurprijs van de ambtswoning van haar man de voormalige burgemeester van Wassenaar. En ook was ze door een vakantie afwezig bij een belangrijk debat over de Donorwet in de Senaat."

 
"Haar opvolger André Postema wacht nu dezelfde uitgang. Als voorzitter van het college van bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs is hij uiteindelijk toch verantwoordelijk voor het drama en alle misstanden bij de eindexamens van honderden leerlingen. Terecht leidt deze affaire tot een heftig politiek debat. Postema kan dan ook nooit meer het woord voeren over de kwaliteit van ons onderwijs. Bijvoorbeeld bij Algemene Beschouwingen in de Senaat. Dan rest maar één ding, verantwoordelijkheid nemen en met opgeheven hoofd de uitgang zoeken."
Bron: RTL Nieuws
Meer over