Politiek

Kabinet sluit deal: minder plastic zwerfvuil, anders statiegeld in 2021

10 maart 2018 06:37 Aangepast: 26 maart 2019 16:43
Beeld © ANP

Als het bedrijfsleven en de gemeenten er niet in slagen het plastic zwerfafval drastisch terug te dringen, komt er over drie jaar statiegeld op kleine plastic frisdrank- en waterflessen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, verantwoordelijk voor milieu, heeft dit afgesproken.

In 2020 moeten 70 tot 90 procent minder flesjes rondslingeren op straat en moet 90 procent van de flesjes worden gerecycled, heeft Van Veldhoven afgesproken. De staatssecretaris houdt de invoering van statiegeld als stok achter de deur. Als het bedrijfsleven de afspraken niet nakomt, wordt het statiegeld begin 2021 ingevoerd.

"Statiegeld helpt - dat weten we - dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plastic soep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken", zegt Van Veldhoven.

10 tot 15 cent

De staatssecretaris gaat nog dit jaar aan de slag met het maken van de wet die hiervoor nodig is. Het statiegeld zal 10 tot 15 eurocent bedragen. ​Onderzoek van adviesbureau CE Delft heeft uitgewezen dat met een statiegeldsysteem het zwerfvuil met 70 tot 90 procent kan worden teruggedrongen. En dat is precies het doel dat staatssecretaris Van Veldhoven voor ogen heeft.

Het gaat haar niet om de manier waarop dat wordt bereikt maar om het resultaat. "De plastic soep is een groot probleem. Elk jaar gaan er 75 miljoen plastic flesjes het milieu in. Dat moeten er ruim 50 miljoen minder worden, met of zonder statiegeld", zegt ze.

Niet op blikjes

Statiegeld op blikjes komt er in elk geval voorlopig niet. Die veroorzaken niet de plastic soep die Van Veldhoven met haar afspraken wil bestrijden. Hiervoor komt een andere aanpak. De meeste Nederlanders (78 procent) vinden het een goed idee als er statiegeld komt op kleine petflesjes en blikjes, bleek gisteren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 33.000 leden van het eigen opiniepanel.

'Goedkoop en doeltreffend'

Vorige maand bleek al dat steeds meer Nederlandse gemeenten voor statiegeld op blikjes en plastic flesjes zijn. Zeker 72 gemeenten zijn lid geworden van de Statiegeldalliantie, die in het leven is geroepen door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. 

Statiegeld is volgens de initiatiefnemers 'het goedkoopste en meest doeltreffende systeem om het probleem van blikjes en flesjes op straat en in de natuur op te lossen'.

Treurig gezicht: plasticsoep voor de kust van Bali

Schokkende beelden van milieuvervuiling op Bali. De paradijselijke stranden en de zee zijn enorm vervuild met plastic. De Britse duiker Rich Horner zette deze deprimerende beelden op zijn facebookpagina.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore