Nog ruim anderhalve week en dan gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. En het lijkt er op dat we meer dan ooit tevoren op lokale partijen gaan stemmen.
Bij de komende verkiezingen doen volgens een inventarisatie van de Universiteit Twente meer dan 200 nieuwe lokale partijen mee. Volgens een recente peiling van Maurice de Hond wil 30 procent van de Nederlanders op een lokale partij gaan stemmen.
In opmars
De lokale partijen zijn dus in opmars. In 2006 stemde nog 22 procent op een lokale partij, bij de verkiezingen in 2014 was 28 procent. Bestuurskundige Marcel Boogers, hoogleraar aan de Universiteit van Twente, verwacht dat de lokale partijen ook bij deze verkiezingen bij elkaar 'zeker niet kleiner' zullen worden.
Dat de PVV nu in 30 gemeenten meedoet kan de groei van de lokale partijen wel afremmen, legt Boogers uit. "De PVV vist natuurlijk niet per se in dezelfde vijver als alle lokale partijen, maar mensen die landelijk op de PVV stemmen, hebben bij eerdere gemeenteraadsverkiezingen misschien op lokale protestpartijen gestemd. Het is afwachten wat die groep nu zal doen."
De grootste lokale partijen in 2014
- Wakker Emmen, 15 zetels
- Beter voor Dordt, 14 zetels
- Leefbaar Rotterdam, 14 zetels
- ONS (Nissewaard), 13 zetels
- Leefbaar Capelle, 12 zetels
'Minder op de automatische piloot'
Boogers ziet dat kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen steeds minder 'op de automatische piloot' lokaal hetzelfde stemmen als landelijk. "Ze zijn minder partijtrouw geworden, dat zie je bij elke verkiezingen. Ze kijken meer naar wat er lokaal toe doet. En lokale partijen hebben vaak een herkenbaarder en duidelijker verhaal over lokale onderwerpen."
Boogers ziet wel een nadeel voor lokale partijen. "Bestuur is steeds meer een spel van samenwerking, dat is voor lokale partijen ingewikkelder. Ze hebben over het algemeen minder contacten bij de landelijke politiek. Lokale politici van landelijke partijen hebben wat dat betreft een kleine voorsprong."
'Het goede om goede mix'
René van der Weide is lijsttrekker van Wakker Emmen, de grootste lokale partij van het land. Hij denkt vooral dat de 'praktische aanpak' van lokale partijen aanspreekt. "Een oplossing hoeft niet links of rechts te zijn, het probleem moet gewoon verholpen worden. En we willen dat in samenspraak doen: we hebben oren en ogen in alle wijken en dorpen hier. "
Het nadeel van minder goede landelijke contacten, ziet Van der Weide niet. "Het gaat erom dat je als gemeentebestuurder de weg vindt naar Den Haag, dat doen we ook. Verder zeg ik sowieso niet: het zou beter zijn als er alleen maar lokale partijen waren. Het gaat om een goede mix zodat lokaal en landelijk elkaar versterken."
Mikal (22) en Tim (23) willen in de gemeenteraad:
Ook jonge mensen willen na 21 maart in de gemeenteraad. Zoals de twintigers Mikal en Tim.
Meer op rtlnieuws.nl: