Politiek

Geen rijverbod voor lege vrachtwagens tijdens zware storm

06 maart 2018 19:16 Aangepast: 06 maart 2018 19:32
Een gekantelde vrachtwagen op de A27 tijdens de storm op 17 januari. Beeld © Sqvision

Er komt geen verbod voor vrachtwagenschauffeurs om tijdens code rood de weg op te gaan. Dat meldt Cora van Nieuwenhuizen. De minister van Infrastructuur haalde een dag na de zware westerstorm in januari nog fel uit naar chaufeurs die de weg op gingen met lege vrachtwagens.

Op 18 januari blies een zware westerstorm 66 vrachtwagens omver, waardoor lange files ontstonden. De vrachtwagens waren de weg opgegaan ondanks code rood. Het ging om chauffeurs uit Nederland en uit het buitenland, meldt de minister. Ze meldt in haar brief in de Kamer niet hoeveel van de betrokken vrachtwagens een Nederlands kenteken hadden. 

'Dom en asociaal'

Van Nieuwenhuizen noemde het rijden met lege vrachtwagens tijdens de storm dom en asociaal. "Je geeft die code niet voor niks. Dus ik vind het onbegrijpelijk dat chauffeurs toch gaan rijden omdat ze zowel hun eigen leven als dat van andere weggebruikers in gevaar brengen."

De minister meldt vandaag aan de Tweede Kamer dat een algeheel verbod om tijdens code rood te gaan rijden te ver gaat. Zo'n verbod zou volgens de minister praktisch 'erg moeilijk uitvoerbaar zijn'. Bijvoorbeeld doordat chauffeurs vaak al onderweg zijn op het tijdstip dat de waarschuwingen worden afgegeven. 

Kilometerheffing 

Van Nieuwenhuizen liet ook aan de Kamer weten dat 'het kabinet er van uit gaat' dat vrachtwagens in 2023 een kilometerheffing moeten betalen. In het regeerakkoord is afgesproken de heffing zo spoedig mogelijk in te voeren. Maar als het overhaast en niet zorgvuldig wordt ingevoerd kunnen 'grote risico's" optreden, blijkt volgens de minister uit voorbeelden in het buitenland.

In meer landen in Europa bestaat deze heffing voor vrachtwagens al. Het registratie- en betalingssysteem van de vrachttaks moet gelijk zijn aan die in het buitenland, zodat vrachtwagens geen extra apparatuur nodig hebben.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore