Politiek

Regeringsleiders 'open' over onderhandelingen over EU-begroting

23 februari 2018 20:52 Aangepast: 05 maart 2018 15:26
Premier Rutte staat de internationale pers te woord voor aanvang van de informele EU-top. Beeld © JULIEN WARNAND/ANP

Het wordt heel lastig om overeenstemming te bereiken over de volgende meerjarenbegroting van de Europese Unie. Toch hebben de EU-regeringsleiders er vrijdag wel met een 'open mind' over gepraat zonder definitief een standpunt in te nemen.

Dat zei EU-president Donald Tusk na afloop van de informele vergadering in Brussel die hij voorzat. Hij voegde eraan toe dat het gat in de begroting door het vertrek van de Britten uit de EU wél moet worden overbrugd.

Door de brexit kampt de EU straks met een tekort van 12 tot 13 miljard euro per jaar. Om dit op te vangen stelt Günther Oettinger, EU-commissaris voor Begrotingszaken, een fifty-fifty-aanpak voor: 50 procent bezuinigen en 50 bijstorten. Dit zou betekenen dat Nederland tussen de 1 en 2 miljard extra moet afdragen.

Niet opdraaien voor ​brexit

Maar de Nederlandse regering piekert er niet over om de portemonnee te trekken. Terwijl premier Mark Rutte gisteren de Tweede Kamer nog eens meedeelde dat Nederland niet moet opdraaien voor de brexit, durfde hij geen harde beloften te doen.

Nederland staat niet alleen. Andere nettobetalers, zoals Oostenrijk, Zweden en Denemarken, trekken graag met Rutte op, zei hij. Ook Duitsland toont volgens de premier 'geen eindeloze steun' om de EU-begroting onbeperkt te verhogen. Eerder al had minister Wopke Hoekstra van Financiën zich in vergelijkbare bewoordingen uitgelaten.

Meer geld naar defensie

Hoewel er minder geld is te verdelen, pleitten veel regeringsleiders voor meer geld voor migratie, defensie, veiligheid en het studentenuitwisselingsprogramma Erasmus, zei Tusk. Eventuele verkleining van de fondsen voor armere regio’s stuitte op protest.

Een voorstel van de Duitse bondskanselier Merkel om voorwaarden te verbinden aan de uitkering van dergelijke fondsen bleek volgens Tusk minder controversieel dan vooraf verwacht. Zij wil dit bijvoorbeeld koppelen aan het opnemen en integreren van asielzoekers.

Nederland nettobetaler

Van alle EU-lidstaten draagt Nederland relatief het meeste geld per inwoner af, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgelopen vijftien jaar betaalde Nederland netto ruim 0,4 procent van het bruto nationaal inkomen (bni). Dat komt neer op zo'n 150 euro per persoon. Duitsland, Zweden, België en Luxemburg maken de top vijf compleet.

Alle Oost-Europese lidstaten en bijna alle zuidelijke lidstaten ontvingen de afgelopen vijftien jaar meer dan ze moesten betalen. Het beste af is Litouwen, dat ruim 3,5 procent van het bni van Europa ontvangt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore