Politiek

Kabinet houdt vast aan eerder plan ruimer ouderschapsverlof

16 februari 2018 12:15 Aangepast: 16 februari 2018 12:28
Minister Koolmees Beeld © ANP

Goed idee, doen we niet. Zo ongeveer reageerde minister Koolmees vanmorgen op het advies van de Sociaal-Economische Raad over betaald ouderschapsverlof van zes weken voor zowel vaders als moeders.

De SER vindt dat mannen en vrouwen op kosten van de overheid zes weken ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen in het eerste halfjaar na de geboorte van hun kind. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt het positief dat de SER met dat advies komt, maar wil niet zo ver gaan. 

"In het regeerakkoord hebben we de afspraak gemaakt om het verlof ook uit te breiden, maar dan via een premieregeling. Daar kom ik binnenkort mee naar buiten. In het regeerakkoord hebben we afgesproken dat het wordt betaald uit de premies van werknemers en werkgevers zelf. Dat plan ga ik nu uitwerken."

Goed voor arbeidsmarkt

Het plan van het kabinet richt zich vooral op de partners. Die krijgen straks vijf dagen betaald verlof en daarna nog vijf weken tegen een vergoeding van 70 procent, zo staat in het regeerakkoord. De SER wil ook de moeders zes weken betaald vrij geven.

Koolmees wijst erop dat Nederland achterloopt vergeleken met andere landen. "In landen om om heen hebben partners van vrouwen die een kind krijgen veel vaker langer verlof. Dat is goed voor de arbeidsmarkt. Dat is ook goed voor de band tussen ouder en kind. En die regeling gaan we dus ook uitwerken."

D66 wilde zelfs 3 maanden verlof: 

In het verkiezingsplan van D66 stond dat de partij maar liefst drie maanden ouderschapsverlof wilde. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore