Politiek

Opsteker: Nederland krijgt 64 miljoen terug van EU

13 februari 2018 15:15 Aangepast: 18 februari 2020 09:27
Beeld © ANP

Nederland krijgt 64 miljoen euro terug van de Europese Unie. Dat bedrag blijft over na een herberekening van wat er tussen 2013 en 2016 al is betaald aan Brussel.

"Het is een meevallertje. De nacalculatie is soms een plus en soms een min. In dit geval is het gelukkig een plus", zegt minister Wopke Hoekstra in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Hij brengt de Tweede Kamer vandaag op de hoogte van de meevaller, die wordt gecompenseerd in wat er dit jaar moet worden afgedragen aan de EU.

Te veel betaald

Dat Nederland dit jaar geld terugkrijgt, heeft twee oorzaken. Ten eerste heeft Nederland te veel geld betaald aan de EU. De afdracht wordt mede bepaald op basis van het bruto nationaal inkomen (bni) of de welvaart van het land. Omdat dit bni in Nederland lager uitkwam dan geraamd, is ook de afdracht lager en krijgt het Rijk dus geld terug.

Ten tweede zijn er andere landen waarbij het omgekeerde het geval is. Zij moeten alsnog een naheffing betalen omdat zij hun bni te laag hadden geraamd. Zij hebben in het verleden minder afgedragen en moeten nu alsnog een naheffing betalen. Die naheffing wordt weer verdeeld over alle lidstaten, en daar heeft Nederland nu dus baat bij. 

Meer regelmaat

Hoekstra is blij met zijn meevallertje, maar vindt het eigenlijk vooral belangrijk dat "er meer regelmaat is gebracht in de systematiek". Hij verwijst naar zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem, die ervoor zorgde dat eerder in het jaar al duidelijk is wat de uitkomst van de nacalculatie is. 

Daardoor is het makkelijker om de tegenvaller of meevaller in de begrotingssystematiek mee te nemen, zegt hij. "Dat betekent dat we het nu weten en het geld in juni wordt uitgekeerd. Dat zorgt voor meer rust dan wanneer je het pas in december weet."

Italië en Ierland moeten betalen

Duitsland profiteert het meeste van de nacalculatie: zij krijgen 340 miljoen terug. Het Verenigd Koninkrijk profiteert met een meevaller van 267 miljoen ook nog aardig. Maar niet alle landen komen er zo goed van af. Want Italië (295 miljoen) en Ierland (209 miljoen) moeten nog een flinke som aan naheffingen overmaken naar de EU.

Minister Hoekstra zou in de toekomst graag zien dat er minder extreme uitschieters zijn. "Want dat is voor alle landen, of jou met een plus of een min zit, beter te happen", zegt hij. 

Goede reeks na forse naheffingen

Vorig jaar kreeg Nederland ook geld terug na de herberekening (124 miljoen). Maar in 2016 moest toenmalig minister Dijsselbloem flink bijbetalen en 446 miljoen extra afrekenen. In 2015 was dat nog 643 miljoen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore