Het was tot het allerlaatste moment spannend, maar Nederland krijgt een nieuw donorregistratiesysteem. De Eerste Kamer heeft zojuist voor de nieuwe Donorwet van Pia Dijkstra gestemd.
Nu de Donorwet (38 stemmen voor en 36 stemmen tegen) is aangenomen, is straks iedereen donor tenzij je aangeeft dat je géén donor wilt zijn. Als je geen keuze maakt, word je geregistreerd onder het kopje 'geen bezwaar'. Nabestaanden houden echter wel het laatste woord. Als zij onoverkomelijke problemen hebben, zullen er geen organen worden afgenomen.
Juli 2020
De wet die voor meer nieuwe donororganen moet zorgen, gaat in juli 2020 in. Deze campagne gaat de overheid zo'n 20 miljoen euro kosten. In totaal gaat het invoeren van de wet tussen de 60 en 70 miljoen euro kosten. Dat geld is onder meer nodig om ict-systemen aan te passen en een voorlichtingscampagne voor de wet.
Het was tot het laatste moment spannend of er een meerderheid voor de nieuwe wet was. Verschillende partijen in de Senaat hebben verdeeld gestemd, want het is een vrije kwestie waarbij de Kamerleden hun eigen geweten mogen volgen.
Nieuwe Donorwet: dit is het plan
In deze video legt politiek verslaggever Fons Lambie uit hoe het zit met de donorwet.
Meer op rtlnieuws.nl:
Dit verandert er door het nieuwe plan voor orgaandonatie