Politiek

Halbe Zijlstra houdt eer aan zichzelf en stapt op

13 februari 2018 17:05 Aangepast: 13 februari 2018 21:47
Halbe Zijlstra en Mark Rutte omhelzen elkaar nadat Zijlstra bekend heeft gemaakt af te treden.

Halbe Zijlstra stapt op als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij heeft gelogen over een bezoek aan president Poetin. "Het is de grootste fout die ik heb begaan. Daarom heb ik gekozen om te gaan."

De minister was onder vuur komen te liggen nadat hij bleek te hebben gelogen over een ontmoeting met Poetin in 2006. Hij gaf zijn leugen in de Volkskrant toe.

Zijlstra verraste door al bij aanvang van het debat mee te delen op te stappen.  "Wat ik heb gedaan, is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen'', zei hij. 

Zijlstra's verklaring in de Kamer 

Zo kondigde Zijlstra zijn aftreden aan.

Geloofwaardigheid

Een zichtbaar geëmotioneerde Zijlstra zei dat zijn geloofwaardigheid boven iedere twijfel moet zijn verheven in binnen- en buitenland. "Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart.''​

Volgens politiek commentator Frits Wester voelde Zijlstra wel aan dat hij dit debat niet kon overleven. "Dit was niet meer recht te praten. Wat hij heeft gedaan, was zo krom als een hoepel. Ook binnen de coalitie groeide de twijfel of hij nog wel door kon. Dan rest je maar één weg; zo snel mogelijk de weg naar de uitgang." Wester vervolgt: "En als Zijlstra het zou overleven, zou hij de komende jaren aangeschoten wild zijn. Het is voor de VVD een heel vervelend verhaal, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Nieuwe minister

Zijlstra is de eerste bewindsman van het derde kabinet van premier Rutte die moet opstappen. Zijlstra is een van de architecten van de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hij onderhandelde samen met Rutte maanden met de andere partijen over de vorming van het kabinet.

De VVD moet nu op zoek naar een minister. Wie dat wordt is nog niet bekend.

Nooit een blad voor de mond, de carrière van Halbe Zijlstra:

 

Bekijk hier de uitspraak die Zijlstra deed in 2016 tijdens een partijcongres van de VVD

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore