Politiek

Zijlstra wacht zwaar debat om verzonnen ontmoeting Poetin

13 februari 2018 09:58 Aangepast: 13 februari 2018 13:31
Halbe Zijlstra deed zijn uitspraken over het bezoekje aan Poetin op een VVD-congres. Beeld © ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra kan vandaag een zwaar debat tegemoetzien in de Tweede Kamer na de ophef om zijn verzonnen ontmoeting met de Russische president Poetin in 2006. Nadat die leugen gisteren naar buiten was gekomen, ontstond ook twijfel aan de interpretatie aan zijn verhaal.

Zijlstra (VVD) citeerde de man van wie hij het verhaal 'geleend' had – voormalig topman Jeroen van der Veer van Shell – niet letterlijk. De oud-Shell-topman zei gisteren tegen RTL Nieuws dat hij niet letterlijk is geciteerd, maar dat Zijlstra een eigen interpretatie aan zijn verhaal heeft gegeven. 

Groot-Rusland

Op een VVD-congres in 2016 hield Zijlstra een toespraak waarin hij vertelde dat Poetin opnieuw streeft naar een 'Groot-Rusland'. Maar Van der Veer, die wél te gast was in het buitenverblijf van Poetin, liet gisteren weten dat Poetin zijn opmerkingen historisch had bedoeld.

De Tweede Kamer zal vandaag willen weten wat Zijlstra precies heeft gehoord van Van der Veer over de ontmoeting met Poetin. Volgens politiek commentator Frits Wester kan het voor Zijlstra uitdraaien op een 'heel vervelend' debat.

 

'Relaas Zijlstra past in anti-Russisch beeld'

De Russische ambassade in Den Haag spreekt in een persverklaring over constante propaganda van misinterpretaties over Ruslands 'agressieve intenties' in de Nederlandse publieke opinie. "Dit is ook de reden achter het hele verhaal van de veronderstelde ontmoeting tussen minister Zijlstra en president Poetin", schrijft de ambassade.
 
Verder wil de ambassade niet reageren op interne aangelegenheden.

'Oppositie ruikt bloed'

"De oppositie ruikt bloed", zegt Wester. "Als ook nog eens de inhoud niet helemaal klopt, wordt het debat voor Zijlstra nog vervelender." En ook bij de regeringspartijen groeit de twijfel, aan de vooravond van het al langer geplande bezoek van Zijlstra aan zijn Russische collega Lavrov. Kan Zijlstra daar nog wel functioneren? "Ik ben bang dat wij onderschat hebben hoe groot dit zou worden", zegt een ingewijde tegen RTL Nieuws.

Frits Wester over Zijlstra: 'Hij staat straks te kijk in Rusland'

Politiek commentator Frits Wester was gisteravond te gast bij RTL Late Night en liet zijn licht schijnen over de ophef. "Als het straks gaat over nepnieuws, zal iedereen tegen Zijlstra zeggen: hallo, wat deed je zelf destijds?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore