Politiek

Premier Rutte hield leugen Zijlstra bewust stil

13 februari 2018 13:38 Aangepast: 13 februari 2018 14:50
Mark Rutte (archieffoto) Beeld © ANP

Premier Rutte wist al enkele weken dat zijn VVD-minister Halbe Zijlstra had gelogen over zijn bezoek aan Poetin. Dat heeft de premier bewust niet naar buiten gebracht omdat de afspraak was dat Zijlstra er zelf mee naar buiten zou komen.

Vandaag wacht Halbe Zijlstra een zwaar debat. De minister van Buitenlandse Zaken ligt zwaar onder vuur omdat hij heeft gelogen over een bezoek aan de Russische president Poetin in 2006. 

Premier Mark Rutte bevestigt tegen RTL Nieuws dat hij al weken wist van de leugen: "Toen Halbe het mij vertelde, zei hij erbij dat hij er in de Volkskrant, die er mee bezig was, mee naar buiten zou komen. Ik hechtte daar zeer aan." Rutte vervolgt: "Hij moest gewoon openheid van zaken geven. Helaas zaten daar nog een paar weken tussen."

Kwalijk

De premier weet dus enkele weken van de leugen. "Zijlstra vertelde de premier er niet over tijdens het gesprek voordat hij werd beëdigd als minister in het kabinet Rutte III. De premier neemt hem dat kwalijk: "Natuurlijk had Zijlstra mij dit bij de formatie al moeten vertellen. Dan zou ik gezegd hebben: 'Hup! en er nu meteen mee naar buiten'."

Rutte noemt het 'onverstandig', wat Zijlstra heeft gedaan. De premier vindt dat hij een grote fout heeft gemaakt, maar dat hij wel kan aanblijven. "Het is niet goed en het is onverstandig geweest, maar de inhoud van het verhaal staat. Daarom is hij nog geloofwaardig."

Bekijk hier de uitspraak die Zijlstra deed:

'Ik was weggestopt achterin een zaaltje': zo loog Zijlstra over ontmoeting met Poetin.

Oppositie ruikt bloed

Volgens politiek commentator Frits Wester betekent deze steun niet dat de positie van Zijlstra veilig is. "De oppositie ruikt bloed", zegt Wester. "Als ook nog eens de inhoud niet helemaal klopt, wordt het debat voor Zijlstra nog vervelender." 

En ook bij de regeringspartijen groeit de twijfel, aan de vooravond van het al langer geplande bezoek van Zijlstra aan zijn Russische collega Lavrov. Kan Zijlstra daar nog wel functioneren? "Ik ben bang dat wij onderschat hebben hoe groot dit zou worden", zegt een vooraanstaande coalitiegenoot tegen RTL Nieuws.

Waarom steunt Mark Rutte zijn minister tot het bittere eind?


Thumbnail

Politiek commentator Frits Wester: "Mark Rutte zegt nog altijd vertrouwen te hebben in Halbe Zijlstra. Logisch. Als een premier bij voorbaat al een minister die onder vuur ligt afvalt, dan is het direct klaar. Daarom zal een premier zijn minister of staatssecretaris tot het laatste moment steunen. Dat is een politieke regel, dat doen in principe alle premiers. En als dat niet gebeurt, dan gaat het ook direct mis. Zoals bij PvdA-minister Ella Volgelaar. Vice-premier Wouter Bos gaf haar direct een trap na toen zij onder vuur kwam te liggen. Het was daardoor meteen klaar voor haar."
 
Wester vervolgt: "Ook al steunt Rutte zijn minister naar buiten toe, het zegt nog niets wat er intern gebeurt." Wie het lot van Halbe Zijlstra bepaalt? Wester: "Dat zijn meerdere betrokkenen. De VVD-fractievoorzitter, de partijvoorzitter, de VVD-fractie en spindoctors. En natuurlijk Mark Rutte zelf, als premier en partijleider van de VVD. Er komen verschillende vragen aan de orde. Zo zal er worden gekeken hoe de persoon er zelf nog in staat, of hij nog geloofwaardig verder kan én of de schade nog hersteld kan worden."

Meer op rtlnieuws.nl
Premier Rutte heeft grote fout gemaakt, maar kan aanblijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore