Politiek

Coalitie staat achter liegende Zijlstra, maar 'geloofwaardigheid krijgt deuk'

12 februari 2018 11:54 Aangepast: 26 februari 2018 15:30
Halbe Zijlstra ligt zwaar onder vuur.

De hele coalitie in de Tweede Kamer vindt dat Halbe Zijlstra gewoon kan aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken. Maar daarmee is zijn politieke toekomst nog niet zeker. Volgens politiek commentator Frits Wester kan minister Halbe Zijlstra beter de eer aan zichzelf houden en opstappen.

Minister Halbe Zijlstra heeft in 2016, toen hij VVD-fractievoorzitter was, gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Zijlstra geeft in de Volkskrant toe niet de waarheid te hebben gesproken: "Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen."

Geloofwaardigheid heeft deuk opgelopen

"Zijn geloofwaardigheid heeft een enorme deuk opgelopen door dit fantasieverhaal", zegt Wester. "Als het gaat om het verspreiden van nepinformatie vanuit het buitenland heeft hij zichzelf compleet monddood gemaakt. Nepnieuws is een belangrijk thema. Als hij er als minister nu iets over zegt, kunnen we hem niet meer serieus nemen. Dat maakt het functioneren zo ingewikkeld dat hij beter de eer aan zichzelf kan houden."

Wester vervolgt: "Stel je de eerste, echte ontmoeting tussen hem en Poetin eens voor. Dat wordt een lachertje." De coalitie noemt zijn functioneren 'onjuist', 'onhandig' en 'onnodig onverstandig', maar vindt niet dat hij hierom moet aftreden. Frits Wester over de reactie: "Ach, dit is gewoon voor de bühne en voor de lieve vrede in de coalitie."

Oppositie slijpt de messen

Ondertussen heeft de oppositie de messen geslepen. Oppositiepartij PVV wil zo snel mogelijk een debat met Zijlstra naar aanleiding van de leugen. "Debat noodzakelijk met minister Buitenlandse Zaken over zijn leugen. Debat moet plaatsvinden voor zijn ontmoeting met Russische minister van Buitenlandse Zaken", twittert Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Raymond de Roon van de PVV. Forum voor Democratie (FVD) wil dat Zijlstra opstapt.

Ook de PvdA vindt dat de minister een probleem heeft. Lilianne Ploumen: "Als je het normaal vindt jarenlang op te scheppen over een ontmoeting die nooit heeft plaatsgevonden, dan is het de vraag hoe nauw Halbe Zijlstra het neemt met de waarheid."

Bekijk hier de speech uit 2016 die Halbe Zijlstra hield:

Meer op rtlnieuws.nl
Minister Zijlstra liegt over zijn ontmoeting met Poetin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore