Politiek

Lijsttrekkers vallen Baudet aan over racisme

09 februari 2018 22:38 Aangepast: 10 februari 2018 07:20
Thierry Baudet tijdens het debat in de Balie. Beeld © ANP

Thierry Baudet kreeg er vanavond flink van langs tijdens het landelijke lijsttrekkersdebat over Amsterdam. Volgens D66-voorman Alexander Pechtold maakt hij zich schuldig aan discriminatie op basis van geloof, maar ook 'geslacht, geaardheid en ras.'

"Het debat vloog alle kanten op en zeker toen het ging over racisme ontaardde het enigszins", zegt politiek commentator Frits Wester. "Alle partijen richtten hun pijlen toen op Thierry Baudet. Wat wel blijkt is dat het debat dat in de Tweede Kamer nog nauwelijks gevoerd wordt, namelijk over discriminatie en identiteit, wel volop leeft in de gemeente."

Hoog oplopende gemoederen

De gemoederen liepen hoog op tijdens het debat, waarin onder anderen Pechtold en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher van de gelegenheid gebruik maakten Baudet aan te vallen op de ophef over een uitspraak van de nummer twee op de lijst van FVD in Amsterdam.

Yernaz Ramautarsing zou in een interview hebben gesteld dat er een verband is tussen IQ en volkeren.

Bekijk hier hoogtepunten van het debat terug

 

 

 

 

Van podium weggestuurd

De FVD-leider schreeuwde vervolgens dat 'deze demonisering nu moet stoppen' en riep het kandidaat-raadslid erbij op het podium om tekst en uitleg te geven. Die werd daarop van het podium weggestuurd.

"Wees een kerel en zeg dat al die misverstanden niet gezegd hadden moeten worden", bitste Asscher hem toe. Baudet deed het allemaal af als 'flauwekul'.

Opwarming van de aarde

Baudet had het eerder op de avond al aan de stok met GroenLinks-leider Jesse Klaver, die tegen de uitbreiding van Schiphol is omdat dan de klimaatdoelstellingen van Parijs niet worden gehaald.

De FVD-voorman vindt dat dit akkoord van tafel moet en betwist het dat de opwarming van de aarde is te wijten aan de mens.

Bekijk hier de reactie van Yernaz Ramautarsing 

 

Zeven partijen

Aan het debat, een initiatief van De Balie en Het Parool, deden zeven partijen mee.

Forum voor Democratie doet met lijsttrekker Annabel Nanninga voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad en maakt volgens de laatste peilingen kans op drie zetels. Vorige week spraken de Amsterdamse lijsttrekkers van D66, GroenLinks en PvdA zich al uit tegen samenwerking met FVD in een toekomstig college.

Meer op rtlnieuws.nl:
Baudet beschuldigt kritische partijgenoten in mail van 'ondoordacht geklooi'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore