Ga naar de inhoud
Politiek

Hoogspanning bij voor- en tegenstanders: komt donorwet er?

De Tweede Kamer stemde in september onverwacht in met donorplan 'ja tenzij' van D66. Beeld © ANP

Het belooft een spannende dag te worden voor de donorwet. De Eerste Kamer debatteert vandaag over de veelbesproken wet, voordat er volgende week over gestemd wordt. Dat zorgt voor zenuwen bij voor- en tegenstanders. Een 'ja' betekent voor sommigen de hoop om te kunnen doorleven, maar anderen waarschuwen dat deze wet veel te ver gaat.

In september 2016 werd de donorwet (zie video hieronder) onverwachts met de krapst mogelijke meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Al meteen was duidelijk dat het in de Eerste Kamer onzeker zou zijn of de wet het zou halen.  

En dat is nog steeds zo. Waarschijnlijk komt de duidelijkheid pas op het allerlaatste moment, volgende week bij de stemming in de Eerste Kamer. 

Nieuwe donorwet: dit is het plan

In deze video legt politiek verslaggever Fons Lambie uit hoe het zit met de donorwet.

'Er staat veel op het spel'

Theo Boer, hoogleraar ethiek, was jarenlang geregistreerd als donor. Dat veranderde toen de donorwet door de Tweede Kamer kwam. Nu staat er voorlopig 'nee' bij zijn donorregistratie.

Boer is een fel tegenstander. Ten eerste vindt hij het problematisch dat de Eerste Kamer gaat beslissen over een wet die met een meerderheid van één zetel door de Tweede Kamer kwam. "Dat kwam ook nog eens door de stupiditeit van één Kamerlid dat niet aanwezig was om te stemmen omdat hij de trein had gemist. Een zo beladen wet aannemen met zo’n minimale meerderheid is vragen om problemen."

Afgelopen zomer was hij in de Eerste Kamer om over zijn bezwaren te vertellen. Boer kijkt gespannen uit naar de uitkomst van het debat. "Er staat veel op het spel. Als deze wet wordt aangenomen, krijgen we een staat die mensen dwingt om te kiezen, en als er niet gekozen wordt, gaat de staat ervan uit dat het lichaam wordt afgestaan. Dan hebben we hier geen liberale democratie meer. Kiezen is dan van een recht een plicht geworden."

'Dit biedt hoop'

Miniatuurvoorbeeld

Ook Patricia van Corven wacht gespannen af. De 57-jarige vrouw heeft de longziekte COPD en staat vier jaar op de wachtlijst voor donorlongen. Ze heeft moeite met ademen, lopen gaat nauwelijks meer en ze kan alleen naar buiten met haar rolstoel of scootmobiel.

"Elke dag is een gevecht", zegt de Zoetermeerse. "Het ergste is de angst om helemaal geen lucht meer te krijgen. Je kunt geen vertrouwen meer hebben in je lichaam, dat is zo verschrikkelijk."

Van Corven is een groot voorstander van de donorwet. "Ik weet ook wel dat er echt niet ineens een stel longen voor mij klaar ligt als die wet wordt aangenomen. Ik heb ook nog eens een lastige bloedgroep, dus de kans blijft hoe dan ook klein. Maar het aannemen van deze wet biedt hoop, de kans dat er meer donoren komen wordt net iets groter."

Zo gaat de lobby

Het is alle hens aan dek voor voor- en tegenstanders van de donorwet. Met nog een week te gaan tot het debat zetten lobbyisten alles op alles om senatoren te overtuigen. 

Verschillende organisaties, waaronder de Nierstichting, de Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Hartstichting en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), lobbyen gezamenlijk voor de wet. Hans Bart, directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, legt uit hoe dat gaat.

"Je kunt zeggen dat we mikken op het hart en op het hoofd. We hebben bijvoorbeeld alle senatoren informatie over de wet gemaild om duidelijk te maken wat de mythes en wat de feiten in dit dossier zijn. We hebben ook meerdere bijeenkomsten georganiseerd om patiënten aan het woord te laten. Deze patiënten kunnen vertellen hoe belangrijk de donorwet voor hen is."

Er zijn contactpersonen, zegt Bart, die 'signalen geven over hoe senatoren over de wet denken'. "Op dit moment richten we onze aandacht voornamelijk op de twijfelaars. Die zitten door alle partijen heen. Hoe de stemming gaat uitpakken, is nog niet te zeggen. De senatoren van VVD en CDA lijken de sleutel in handen te hebben."

De belangenclubs proberen in contact te komen met de twijfelaars. "Je wilt kijken of er nog onduidelijkheden zijn, of je nog iets kunt uitleggen over hoe de wet in elkaar steekt. Dat kan in een persoonlijk gesprek of nog per mail. Het is nu zo spannend dat elke stem telt."

Anjo maakte orgaandonatie van dichtbij mee:

In 2009 verloor Anjo haar man. Ze stemde toen in met orgaandonatie, maar schrok van de impact op haar.

Meer op rtlnieuws.nl: