Ga naar de inhoud
Politiek

Wilders start campagne in voor PVV belangrijke stad Rotterdam

PVV-leider liet zich kort zien bij de demonstratie. Beeld © ANP

800 mensen zijn vanmiddag bijeen gekomen in Rotterdam voor een demonstratie van de PVV tegen het kabinet-Rutte III. Rotterdam is een belangrijke stad voor de PVV, die nu daalt in de peilingen.

Ook demonstreerden ze tegen 'discriminatie van Nederlanders' en 'islamisering'. "Onze boodschap vandaag aan Nederland is dat we Nederland gaan terug veroveren. Want Nederland is ons land'', sprak Geert Wilders het publiek toe.

Megafoon

De demonstranten voeren Nederlandse vlaggen en borden met teksten als 'Stop islamisering Europa' en 'Behoud de Nederlandse cultuur en waarden'. "We zijn zijn hier niet in Marokko, in Turkije of in Saudi-Arabië, maar in Rotterdam'', schalde de PVV-leider door een megafoon.

Politiek verslaggever Frits Wester zag vooral veel 'geduw en getrek'. "Er was heel veel politie op de been. En veel journalisten, maar je kon nergens bij als journalist. Wilders was er ongeveer 10 minuten. Hij riep wat door de megafoon en daarna was hij weer verdwenen. Het waren verder geen rellen ofzo"

De betoging geldt als het begin van de door de partij aangekondigde demonstratietour. "Aanstaande maandag gaat hij naar Arnhem", zegt Frits Wester. "Daar zal hij ook even z'n gezicht laten zien."

Bekijk beelden van de demonstratie:

Geert Wilders spreekt zijn aanhang toe.

Gemeenteraadsverkiezingen 

De PVV doet in maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad, en daar kleven behoorlijk wat risico's aan. Want Wilders daalt in de peilingen en neemt het in Rotterdam op tegen een sterke tegenstander: Leefbaar Rotterdam. De partij neemt een veel genuanceerder standpunt in over de islam, maar vist wel in dezelfde electorale vijver.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde de PVV 50.000 stemmen in Rotterdam, Leefbaar Rotterdam haalde 60.000 stemmen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Nu moeten de Rotterdammers kiezen tussen de twee rechtse partijen.

Rotterdam probeert jongeren bij politiek te betrekken:

De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen ligt altijd heel laag. Vooral jongeren blijven vaak thuis.