Politiek

Voormalig minister van Defensie Hennis gaat werken bij defensie

20 januari 2018 13:41 Aangepast: 14 februari 2018 05:03
Jeanine Hennis. Beeld © ANP

Jeanine Hennis, oud-minister van Defensie, heeft een nieuwe baan. Ze gaat als kapitein-luitenant aan de slag. Ze blijft ook gewoon aan als Kamerlid.

Dat bevestigt de Koninklijke Marine aan RTL Nieuws. "Hennis is aangesteld als reservist. Dat betekent dat ze een speciale bijdrage gaat leveren aan gereedsstellingsoefeningen", zegt woordvoerder Karen Loos van de Koninklijke Marine.

Veel specifieke kennis

Hennis is volgens de Marine geschikt voor deze functie omdat ze vanwege haar ministerschap 'veel specifieke kennis heeft'. "We kunnen haar inzetten bij een bepaalde oefening. Ze krijgt bij een oproep betaald." De betaling is gebaseerd op het aantal dagen dat ze wordt opgeroepen en de rang. Het VVD-Kamerlid is aangesteld als reserve-officier in de rang van kapitein-luitenant ter zee speciale diensten.

Politiek Frits Wester noemt het een 'opmerkelijke stap': "Ze keert nu terug naar het apparaat waar ze oud-minister van was." Of ze is benaderd voor de functie, weet woordvoerder Loos niet.

Aftreden

De VVD-politica trad in oktober af nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid harde oordelen had geveld over Defensie in een onderzoek naar een mortierongeluk in Mali dat twee militairen het leven kostte. Ze nam daarna plaats in de Tweede Kamer.

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Hennis stapt op na debat over dodelijk mortierongeluk

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van