Ga naar de inhoud
Politiek

Hoekstra: geen extra geld naar Europa om brexit

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

Nederland wordt al hard genoeg geraakt door de brexit, dus meer Nederlands geld naar het budget van de Europese Commissie om het vertrek van Groot-Brittannië op te vangen zit er wat minister van Financiën Hoekstra betreft niet in.

Minister Wopke Hoekstra (CDA) reageerde op de oproep van Jean-Claude Juncker van vorige week. Die zei dat lidstaten meer aan het EU-budget moeten bijdragen om het gemis van de bijdrage van zo'n 12 miljard euro uit Groot-Brittannië op te vangen.

Als het aan Hoekstra ligt, komt dat geld niet uit Nederland. "Dat kan de bedoeling niet zijn dat diegenen die de schade van de brexit ondervinden, daar ook nog eens de rekening van gaan betalen", zei Hoekstra in het wekelijkse gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Samen met onder meer Denemarken en Ierland wordt Nederland volgens hem al hard geraakt door de brexit.

'EU moet bezuinigen'

Om het verlies op te vangen, moet de EU gemoderniseerd worden en gaan bezuinigen, aldus Hoekstra.

Of hij daar steun voor krijgt in Europa is maar de vraag, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Frankrijk pleit al voor een hogere Europese begroting en Duitsland valt Frankrijk bij in het voorlopige regeerakkoord."

Hoekstra verwacht dan ook dat het 'een intensieve discussie en dialoog' wordt.

Goedkoop of duur kopje koffie?

Op Junckers stelling dat de Europese begroting EU-burgers omgerekend ongeveer een kopje koffie per dag kost, reageert hij minzaam: "Dat is altijd een aantrekkelijke vergelijking, maar ik vraag me altijd af of het een duur of goedkoop kopje koffie is." 

Volgens Hoekstra 'staat Nederland vooraan om de klappen op te vangen', waarbij hij verwijst naar visserij- en luchtvaartbeleid. "Het kan niet zo zijn dat we dan als toetje nog de rekening mogen betalen op het gebied van de begroting."

0,79 euro 

Volgens berekeningen van nieuwssite Politico draagt Nederland omgerekend 0,79 euro per persoon per dag bij aan het EU-budget, waarmee we op de tiende plaats staan van de ranglijst die Politico maakte. Luxemburgers betalen met 1,56 euro per hoofd van de bevolking het meest, Bulgaren met 18 cent het minst.

Omgerekend is iedere Nederlander volgens Politico dagelijks de prijs van een derde kop Nederlands koffie met melk kwijt aan de EU.   

Bekijk hier het hele gesprek met de minister terug: