Politiek

Ruim 200 subsidieaanvragen voor campagne rond referendum aftapwet

04 januari 2018 22:28 Aangepast: 06 januari 2018 02:02
De initiatiefnemers voor het referendum. Beeld © ANP

211 mensen en organisaties hebben een subsidie aangevraagd voor activiteiten die het publieke debat moeten stimuleren over de zogenoemde aftapwet of sleepwet.

211 mensen en organisaties hebben een subsidie aangevraagd voor activiteiten die het publieke debat moeten stimuleren over de zogenoemde aftapwet of sleepwet. Volgens de Referendumcommissie zijn er 137 aanvragen gedaan door organisaties of mensen die neutraal staan ten opzichte van de wet. 51 zijn tegen, 23 voor.

De nieuwe aftapwet: wat er mee kan en wat er tegen is

Er is in totaal 2 miljoen euro aan subsidies beschikbaar om campagne te voeren tegen de omstreden wet, die officieel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heet. Particulieren konden maximaal 5000 euro en organisaties maximaal 50.000 euro subsidie aanvragen. Op 21 maart, als er ook gemeenteraadsverkiezingen zijn, is het referendum.

ZIE OOK: AIVD waarschuwt voor nepbrief over aftapwet

De Wiv geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De Eerste Kamer gaf in juli vorig jaar groen licht voor de wet.

Een aantal partijen heeft al geld toegekend gekregen. Onder meer de Piratenpartij (tegen) en de Jonge Socialisten (tegen) vroegen subsidie aan. Zij willen onder meer flyers verspreiden. De Stichting Privacy First (tegen) wil een debat organiseren en via website en social media online campagne voeren. Voorstanders willen onder meer een website in het Nederlands, Arabisch, Engels en Turks en flyers in die talen. Een partij die neutraal tegenover de wet staat wil van het geld flyers en cupcakes uitdelen aan studenten van verschillende hogescholen. Daarvoor kreeg deze club, die niet met name wordt genoemd, 4830 euro subsidie.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat een raadgevend referendum wordt gehouden. De eerste ging in april 2016 over het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Voor deze stemming is destijds bijna 2 miljoen aan subsidie toegekend om campagne te voeren, verdeeld over 110 mensen en organisaties.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederland krijgt referendum over aftapwet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore