Ga naar de inhoud
Politiek

Regeringspartij D66 wil onderzoek naar #MeToo in parlement en ministeries

Beeld © Getty

Regeringspartij D66 wil dat er een onderzoek komt naar seksuele intimidatie in het parlement en bij de ministeries. "De #MeToo-discussie moet leiden tot verandering. De overheid is één van de grootste werkgevers. We kunnen niet achterblijven", vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Via #MeToo maakten eind vorig jaar duizenden vrouwen wereldwijd melding van seksuele intimidatie en seksueel misbruik. "In Nederland zijn jaarlijks zeker 134.000 incidenten van seksuele intimidatie. Dat is een stad zo groot als Zoetermeer", zegt Sjoerd Sjoerdsma. Het D66-Kamerlid is initiatiefnemer van het onderzoek.

"De aandacht rond #MeToo neemt nu af, maar mag niet voor niets zijn geweest. Wij willen een onderzoek naar hoe veilig de werkvloer van de Nederlandse politiek is. Bij het parlement en bij alle ministeries. We moeten nu doorpakken en ook naar onszelf kijken." D66 hoopt dat bedrijven dit voorbeeld zullen volgen. 

Doorpakken en naar onszelf kijken

Volgens D66 zijn er geen concrete voorbeelden van gevallen. "Er heeft zich niet iemand gemeld. Maar we zijn het aan onze stand verplicht om ook naar onszelf te kijken. De overheid moet het goede voorbeeld geven. Elk geval waarbij mensen zich niet veilig voelen, is er één te veel."

Volgens de regeringspartij zou het onderzoek via een (anonieme) enquête kunnen gaan. "Met vragen als 'hoe veilig mensen zich voelen op de werkvloer' en 'of ze de weg weten te vinden naar de vertrouwenspersoon waar seksuele intimidatie kan worden gemeld'." Sjoerdsma vervolgt: "Maar we willen de invulling graag overlaten aan de betrokkenen."

Kamer-voorzitter Arib steunt het plan van D66

'Steun voor het plan'

D66 verwacht dat andere politieke partijen ook voor een onderzoek zijn. "Ik kan me niet voorstellen dat je hier op tegen bent", zegt Sjoerdsma. "Het zou mooi zijn als we het onderzoek op internationale vrouwendag kunnen presenteren. Dat is op 8 maart."

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib steunt het plan van D66, laat ze weten aan RTL Nieuws. "Ik was zelf al bezig met gesprekken met vertrouwenspersonen in de Kamer. Ik vind het belangrijk dat dit thema intern veel hoger op de agenda komt te staan. We moeten als politiek het goede voorbeeld geven. Het moet hier een veilige werkomgeving zijn zonder belemmering en angst. Een onderzoek zoals D66 wil, kan daarbij helpen."

Omgeving waar het mis kan gaan

Op het Binnenhof werken veel mensen met macht én veel jonge mensen. Dat is een omgeving waar het mis kan gaan, zo blijkt wel bij verschillende parlementen in het buitenland. Bijvoorbeeld in het Europees Parlement in Brussel. Sinds de #MeToo-discussie kwamen er allerlei berichten over seksueel misbruik van jonge medewerkers van het Europees Parlement en andere Europese instellingen. Nieuwssite Politico heeft al meer dan honderd getuigenissen verzameld.

Verschillende politici in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Europees Parlement kwamen in opspraak na #MeToo-onthullingen. In de VS stapte de Democratische senator Al Franken op omdat hij voor zijn politieke carrière een Amerikaanse presentatrice wilde zoenen en in haar slaap had betast. De minister van Familiezaken van Wales pleegde begin november zelfmoord na te zijn beschuldigd van ongepast gedrag met vrouwen. 

Miniatuurvoorbeeld
Ria Oomen werd in de jaren tachtig door een minister bij haar borsten gegrepen

Nederlandse Kamerlid

Tot nu toe heeft in ons land alleen het Eerste Kamerlid Ria Oomen zich gemeld. Het Eerste Kamerlid van het CDA heeft als jonge politica te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Een mannelijke minister greep in haar borst. "Hij had wat veel gedronken en dacht zich een aantal dingen te permitteren", zei ze daar eerder over.

De naam van de minister wilde ze niet noemen. Wel zei ze dat ze meteen duidelijk maakte dat ze zijn gedrag niet accepteerde: "Ik heb hem van twee kanten in zijn gezicht geslagen."

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen, of wil je iets (anoniem) melden naar aanleiding van dit verhaal?
Dat kan via: Fons.lambie@rtl.nl of Agnes.de.goede@rtl.nl 

Meer op rtlnieuws.nl: 
Eerste Kamerlid: minister greep me in de borst

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede
Meer over