Politiek

Vier op vijf gezinnen gaan erop vooruit in 2018

20 december 2017 13:15 Aangepast: 20 december 2017 13:41
Beeld © ANP

Zo'n 80 procent van de huishoudens in Nederland houdt in 2018 meer over in de portemonnee. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid berekend. Niet iedereen gaat erop vooruit dus.

ZIE OOK: Bekijk hier in onze tool of jij meer of minder te besteden hebt in 2018

Voor gezinnen met één kostwinner en een gemiddeld inkomen zijn de druiven zuur. Zij moeten volgend jaar zo'n 73 euro inleveren. Ook zijn de verwachtingen van de loonstijging iets naar beneden bijgesteld. Op basis van gemaakte cao-afspraken wordt een stijging verwacht van 2,2 procent. Eerder werd uitgegaan van een stijging met 2,5 procent.

Belastingvoordeel ouderen

Van de beloofde lastenverlichting uit het regeerakkoord is volgend jaar nog niet heel veel te merken. De meeste maatregelen zullen pas in 2019 ingaan. Dat geldt niet voor ouderen: zij krijgen volgend jaar al wel een groter belastingvoordeel. Voor driekwart van de ouderen pakken de nieuwe maatregelen positief uit. Ouderen met een aanvullend pensioen moeten wel inleveren.

Naast het belastingvoordeel voor ouderen zorgt nog een aantal maatregelen voor voordeel. Zo zal de zorgtoeslag volgend jaar stijgen met ruim 70 euro en gaat de vergoede uurprijs voor kinderopvang omhoog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore