Ga naar de inhoud
Politiek

Van Donald Duck tot Kim Holland: Wilders' stiekeme Twitteraccount

Beeld © ANP

Geert Wilders heeft een geheim Twitterprofiel. Hoewel hij niemand volgt via zijn officiële Twitteraccount, doet Wilders dat wel met een tweede, anoniem account, ontdekte onze politieke redactie.

Daaruit blijkt dat Wilders de tweets leest van 17 Donald Duck-accounts. Via 40 twitteraars houdt hij het nieuws uit Israël in de gaten. En als je als PVV-leider dan toch een pornoster volgt, dan kan ze maar beter Kim Holland heten, nietwaar?

Navraag bij Geert Wilders zelf over zijn anonieme Twitterprofiel levert geen inhoudelijke reactie op. Wel zijn plots alle tweets gedeletet. Waarvoor dank, Geert, we beschouwen het maar als een bevestiging van deze kleine onthulling. Het account bestaat sinds september 2013.

Het anonieme account levert een aardig inkijkje op in het Twittergedrag van Geert Wilders en zijn interesses.

Oeps!
Geert Wilders maakte onlangs een foutje met zijn anonieme account. Op 18 oktober stuurde hij via zijn officiële account deze tweet. In die tweet plaatst hij een foto van een - voor de PVV gunstige - peiling van Maurice de Hond. De tweet werd om 09:55 uur geplaatst.

Ho! Stop! Wacht! Die tweet werd al twee minuten eerder geplaatst! Vanaf een ander account! Via het anonieme account van Wilders wordt die dag namelijk exact dezelfde tweet verstuurd. Niet om 09:55 uur maar al om 09:53 uur Nederlandse tijd (de tijd van de opgeslagen tweet is in GMT: 07.53u, dat is 09:53 uur in Nederland).

Accounts verwisseld
Wilders haalde dus zijn eigen accounts door elkaar. Misschien was hij die zondagochtend nog niet helemaal wakker. De tweet vanaf z'n anonieme account werd overigens meteen vakkundig gedeletet.

Er zijn meer details die erop wijzen dat dit echt het anonieme account van Geert Wilders was. Zo ging Wilders een paar jaar geleden op vakantie naar Bonaire. Hij verbleef in Harbour Village. Ook dat vakantieparadijs volgt hij via zijn Twitteraccount.

En je kunt zien dat hij zijn Venlose roots niet verkwanselt: zo leest de PVV-leider de tweets van de lokale voetbalvereniging VVV en van Jocus - de oudste carnavalsvereniging van Venlo. Alaaf!

WTF? Geen tweets van Geert?!
Zo actief als Wilders is via zijn officiële twitter account, zo stil was hij op zijn tweede profiel. Welgeteld nul tweets, 14 retweets (de laatste dateert van 7 januari 2015) en slechts 23 'likes'.

Via zijn anonieme account retweet Geert Wilders vooral nieuwsberichten… over Geert Wilders zelf.

Donald Duck
Na dit Twitter-akkefietje weten we dat Geert Wilders dol is op de Donald Duck. Via zijn anonieme account blijft Wilders op de hoogte van de tweets van Donald, Katrien, Kwik, Kwek, Kwak, de Zware Jongens en Bertus Bolderbast. In totaal volgt Wilders 17 accounts uit de Donald Duck.

Zijn voorliefde voor Israël is al langer bekend en blijkt ook uit zijn volgerslijstje. Wilders checkt ruim 40 accounts om op de hoogte te blijven van het Israëlische nieuws. Hij houdt verschillende Israëlische media,  rechtse politici als Netanyahu, Bennett en Lieberman en woordvoerders van het Israëlische leger in de gaten. Wilders volgt nul Palestijnse accounts.

Journalisten en zelfverklaarde vijanden
Ook al twitterde Wilders onlangs dat journalisten de rambam kunnen krijgen, hij volgt wel 50 Nederlandse journalisten en vrijwel alle Nederlandse actualiteitenprogramma’s en nieuwssites, inclusief het door hem vaak verfoeide NOS Journaal en Nieuwsuur.

Bovendien is vast te stellen dat Wilders zijn zelfverklaarde vijanden op Twitter toch volgt. Behalve journalisten en politieke tegenstanders kijkt hij ook naar de tweets van Louis Bontes, Hero Brinkman, Roland van Vliet en Daniël ter Haar. Dat zijn ex-PVV’ers die Wilders de rug hebben toegekeerd.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Wilders het toch een beetje onhandig vindt dat hij met zijn officiële profiel op Twitter niemand, niks, nakkes volgt.

Meer op rtlnieuws.nl: