Politiek

Weer meer betalen voor onze zorg: 'Het is al zo duur, waar gaat het eindigen?'

06 september 2017 19:44 Aangepast: 28 juni 2019 08:40
Jitske: "Het is iedere maand weer spannend of we rond kunnen komen"

We gaan volgend jaar weer meer betalen voor de zorg. Chronisch zieken, jonge ouders en gezonde mensen vertellen wat dat voor hen betekent: "Ik snap dat de zorg duur is, maar dit is niet eerlijk meer."

Als het nieuwe kabinet niet ingrijpt, gaat het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar verder omhoog. Het zou 400 euro worden en de jaren daarna nog verder stijgen. Ook de zorgpremie stijgt volgend jaar flink. De basispremie zou volgend jaar met zo'n 6 euro per maand stijgen.

Dat komt allemaal omdat we steeds meer en duurdere zorg nodig hebben. Het nieuws maakt een hoop los. Drie mensen vertellen wat het voor hen betekent.  

Ellen: 'Weer duurder, hoe kan dat toch?''

 • ​Getrouwd, twee thuiswonende kinderen
 • Gezamenlijk inkomen per maand: gegevens inmiddels verwijderd
 • Zorgpremie voor het hele gezin: gegevens inmiddels verwijderd
   

"Wij hebben een goed leven, kunnen op vakantie en uit eten als we dat willen. Ik werk bij de gemeente, mijn man bij een grafisch bureau. Ik ben te spreken over de kwaliteit van de zorg, maar als ik de berichten lees dat het weer duurder wordt, denk ik wel: hoe kan dat? Wij betalen voor het gezin iedere maand al bijna 400 euro aan zorgkosten. Mijn dochter en ik moeten naar een osteopaat. Dat werd een paar jaar geleden nog volledig vergoed, nu hebben we een pluspakket genomen maar dan nog krijg je maar de helft vergoed van een consult dat 100 euro per keer kost. Omdat die kosten zo hoog opliepen, ga ik er niet meer naar toe."

"Ik hoor in mijn omgeving dat mensen met behandelingen stoppen omdat ze het niet meer kunnen betalen. Ook mijn moeder. Dat maakt me boos. Ik heb SP gestemd, onder meer omdat ik vind dat de zorg goedkoper moet. Nu wordt het dus waarschijnlijk wéér duurder. In de verkiezingstijd hadden heel veel partijen nog hun mond vol over een lager eigen risico. Verrassend? Ik had dit wel verwacht. Ik snap dat de zorg duur is, maar als ik soms zie hoe dingen gaan, denk ik dat het organisatorisch veel efficiënter en goedkoper kan. Voorbeeld: ik was laatst bij een kno-arts. Ik was 3 minuten binnen en kreeg 8 maanden later een factuur van 400 euro. Dan vraag ik me af; hoe kan dit?"

Ellen (2): 'Ik snap dat zorg duur is, maar de verdeling mag eerlijker' 

 • Getrouwd, heeft een dochter van 15 jaar
 • Netto inkomen per maand: gegevens inmiddels verwijderd
 • Zorgkosten per maand: gegevens inmiddels verwijderd

 

Thumbnail

"Mijn man is de enige kostwinnaar. Dan is 285 euro per maand aan zorgkosten een boel geld. Als ik vandaag hoor dat het allemaal nóg duurder wordt, dan zakt de moed me wel even in de schoenen. En dan denk ik nog niet eens zozeer aan mezelf, maar aan al die andere mensen die nu al moeite hebben rond te komen."

"Ik heb zelf fibromyalgie, een soort reuma. Voor de pijn slik ik slaaptabletten en spierverslappers. Die medicijnen moet ik zelf betalen. Ik slik niet altijd mijn medicatie, want alles bij elkaar is het gewoon duur voor ons. Het eigen risico gaat er ieder jaar wel doorheen. Ik snap dat de zorg duur is, maar ik vind het niet eerlijk verdeeld. Ik zou graag willen dat er een eerlijker systeem komt. Van mij mag het ziekenfonds wel weer terug. Ik heb ChristenUnie gestemd; die partij wil het eigen risico omlaag. Nu hoor je niets. Soms denk ik wel eens: ze zijn gek geworden; zoveel mensen kunnen het nu al niet meer betalen."

Jitske: 'We hebben nu al moeite om rond te komen'

 • Moeder van twee jonge kinderen
 • Netto inkomen per maand van haar man: gegevens inmiddels verwijderd
 • Kreeg zorgtoeslag, maar nu niet meer; maandelijkse kosten: gegevens inmiddels verwijderd

 

Thumbnail

"Ik werk als oproepbasis in de zorg, mijn man Martien werkt bij een schoonmaakbedrijf. Iedere maand is het weer de vraag of we rond kunnen komen. De ene keer lukt het net wel, de andere keer niet. We hebben alleen een basisverzekering, in totaal zijn we daar 211 euro per maand voor het gezin aan kwijt. Dat is een flinke hap, gezien onze inkomsten. Een tijdje geleden kregen we nog een zorgtoeslag van 30 euro, maar nu niet meer omdat we net iets te veel verdienen. Mijn inkomsten wisselen heel erg omdat ik op oproepbasis werk."

"Het wordt nu weer allemaal duurder. Waar stopt het, vraag ik me af. Een paar jaar geleden had ik voor 100 euro per maand nog een goed pakket met zoveel zorg er in, nu heb ik veel minder en is alles duurder geworden. Ik ga nu alleen naar de tandarts als ik echt iets voel. Iedere extra behandeling moeten we zelf betalen omdat we maar een basispakket hebben. Fysiotherapie moet ik wel echt doen. De eerste 21 behandelingen moet ik dan zelf betalen, daarna krijg ik negen keer vergoed. Dat kost me 36 euro, voor 20 minuten. Het is voor ons een boel geld. Vakantie zit er al een paar jaar niet in, gelukkig hebben we dit jaar een vakantie gewonnen. Ik ben zeker geen uitzondering. Ik zie om mij heen meer gezinnen die het moeilijk hebben."

Eigen risico

 • Het eigen risico is in 2008 ingevoerd om de stijging van de zorgkosten te verminderen door mensen bewuster te maken van de kosten van de zorg.
 • Het geldt voor alle specialistische zorg en medicijnen, maar niet voor een bezoek aan de huisarts.
 • Bij de invoering was het eigen risico 150 euro. In de afgelopen jaren is het in stappen omhoog gegaan naar 385 euro nu. Dat bedrag geldt voor iedereen.
 • Als het nieuwe kabinet dat nu nog wordt geformeerd niks doet, stijgt het eigen risico verder naar 400 euro. De verwachting is dat het de jaren daarna nog verder zal stijgen.
 • Mensen met een laag inkomen krijgen een zorgtoeslag: een tegemoetkoming op je zorgkosten.

Hoe gaat het nu verder?

 

Thumbnail

Frits Wester: "Het eigen risico stijgt automatisch mee als de zorgkosten stijgen. Daarom gaat het volgend jaar van 385 naar 400 euro. Omdat het huidige kabinet van VVD en PvdA demissionair is, heeft het niet meer de vrijheid om de verhoging ongedaan te maken, of zelfs het eigen risico te verlagen."

Wester vervolgt: "Maar daarmee is het nog lang niet zeker dat die verhoging ook werkelijkheid wordt. Zo is er een hele ruime meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer die het eigen risico juist wil verlagen. En twee van die partijen, CDA en ChristenUnie, zitten aan de onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet. Deze partijen zullen zich absoluut sterk maken voor een verlaging, maar de kosten daarvan moeten natuurlijk wel ergens gevonden worden. En die lopen snel op. Een verlaging met 100 euro kost bijvoorbeeld al een miljard. Het is dus nog volstrekt onzeker hoe hoog het eigen risico in 2018 echt gaat worden."

Meer op rtlnieuws.nl
Eigen risico zorg gaat volgend jaar omhoog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`