Ga naar de inhoud
Politiek

PvdA wil recht op onbereikbaarheid na werktijd

Beeld © iStock

Een dringend telefoontje van je baas in het weekend of 's avonds nog een paar mailtjes van een collega beantwoorden. Het is voor veel mensen herkenbaar, maar als het aan de PvdA ligt is dat straks verleden tijd.

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher wil namelijk dat Nederlandse werknemers het recht krijgen om niet bereikbaar te zijn voor hun baas en collega's na werktijd. In Frankrijk bestaat dit al: bedrijven met meer dan vijftig werknemers hebben daar sinds kort het recht hun werkmail te negeren buiten werktijd. 

'Quality time'

En dat wil Asscher na de verkiezingen ook in Nederland: "Mensen moeten het recht te krijgen om thuis onbereikbaar te zijn. Na een lange dag hard werken is het fijn om 'quality time' door te brengen met het gezin of vrienden. Dat gaat lastig als er voortdurend een baas of collega in je hoofd fluistert dat je nog een mailtje moet bekijken of berichtjes ontvangt."

Asscher weet als vice-premier uit eigen ervaring hoe het is om dag en nacht bereikbaar te moeten zijn: "Mijn telefoon mag en kan eigenlijk nooit uit. Een sms'je versturen terwijl ik langs de lijn van het voetbalveld van mijn zoon sta gebeurt wel eens maar dat is niet erg en ik kies er zelf voor", zegt hij. 

Groepsdruk en schuldgevoel

Hij kan zijn werk zelf goed combineren met zijn gezin, omdat hij de mogelijkheden daarvoor heeft: "Zo weet de secretaresse dat ik geen zakelijke diners doe, omdat ik ze niet efficiënt vind en liever eet met de mensen die ik liefheb."

Asscher maakt zich zorgen om mensen die vanuit schuldgevoel of groepsdruk ook in de avond nog hun werkmail of app-berichtjes van collega’s bekijken en beantwoorden.

Steeds vagere grens

Volgens de PvdA kan het tot laat in de avond beantwoorden van mailtjes, sms'jes en appjes leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin. 

In het plan van de PvdA staat dat dat werkgevers met meer dan vijftig werknemers moeten gaan overleggen met vakbonden of ondernemingsraden over de bereikbaarheid van werknemers buiten werktijd. Ze pleiten overigens niet voor een verbod op thuiswerken in de avond of in het weekend, maar willen dat werknemers die keuze zelf kunnen maken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Werkstress, maar geen begrip van de baas: 'Iemand had me moeten afremmen'