Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 juli 2015 07:47

Twitter pakt plagiaat aan: gejatte grappen worden verwijderd

Heb je een goede grap gemaakt op Twitter, maar is iemand anders met de eer gaan strijken? Geen nood: op grond van copyright kun je die gejatte grappen laten verwijderen.

Twitter maakt gebruikt van de wet (de Digital Millennium Copyright Act, wet die de auteursrechtwetgeving uitbreidt tot op bijvoorbeeld Twitter en Facebook) en verwijdert op verzoek van gebruikers, die kunnen bewijzen dat zij de eersten zijn geweest die een grap of tweet hebben geplaatst, de gekopieerde berichten. 

ZIE OOK: Kim Kardashian wil tweets kunnen aanpassen

Het is niet eenvoudig om met de toegestane 140 tekens een goed geslaagde grap te maken. Het lijkt daarom geen wonder dat Twittergebruikers al vanaf de eerste dag dat het sociale medium online kwam, tweets kopiĆ«ren en delen alsof het hun eigen grap is. Netjes is het niet natuurlijk. Daarom is het goed dat gebruikers aanspraak kunnen maken op het auteursrecht, vindt ook Twitteraar Olga Lexell.

Intellectueel eigendom
Lexell, een freelance schrijver die rondkomt van het schrijven van grappen, heeft een tijdje geleden een verzoek ingediend bij Twitter om op basis van copyright een tweets te laten verwijderen. "Ik verdien mijn geld met het schrijven van grappen, en ik gebruik Twitter soms om te testen of ze werken. Die grappen zijn mijn intellectuele eigendom en de andere Twitteraars hebben geen toestemming gekregen om ze te herplaatsen zonder mijn naam te vermelden", schrijft Lexell gisteren op Twitter.

Het was niet de eerste keer dat Lexell zo'n verzoek indiende. "Meestal verwijdert Twitter de retweets binnen een paar dagen."

En als Twitter die tweets verwijdert, wordt met het account van de 'tweetdief' een automatisch bericht gedeeld, waarin diens volgers wordt uitgelegd waarom dat is gedaan: 

Topnieuws