We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 april 2012 12:31

Schapen vreten zeldzame vlinders op

Schapen vreten zeldzame vlinders op

Schapen die worden ingezet om bijzondere natuurgebieden te begrazen, eten daarbij de rupsen en poppen van zeldzame vlindersoorten op. Het al jaren populaire natuurbeheer met schaapskuddes is daarom aan een herziening toe.

Dat stelde donderdag de stichting Bargerveen voor ecologisch onderzoek. Wetenschappers van Bargerveen onderzochten de begrazing op de unieke kalkgraslanden in Zuid-Limburg. Schapen grazen deze weilanden in het najaar af om voor het gebied typische planten- en insectensoorten te behouden, maar blijken daarbij meteen de overwinterende rupsen van de zeldzame veldparelmoervlinder op te eten. De ontdekking verklaart volgens Bargerveen waarom veel meer bijzondere vlindersoorten uit Nederland verdwijnen.

Topnieuws