Opmerkelijk

Zelfrijdende auto Google botst op bus

29 februari 2016 21:12 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30
Een zelfrijdende Lexus van Google Beeld © AFP

Een zelfrijdende testauto van Google is in Californië in botsing gekomen met een bus. Het is vermoedelijk voor het eerst dat een zelfrijdende auto mede schuldig is aan een ongeluk.

In een rapport dat het bedrijf indiende bij toezichthouders in Californië, zegt Google dat de botsing gebeurde op 14 februari in Mountain View. Een zelfrijdende Lexus SUV probeerde op de rechterbaan van een brede weg om enkele zandzakken, die om een afvoertput stonden, heen te rijden.

De auto week uit naar de baan links, waar een bus er nét achter reed. Het voertuig en de testrijder 'dachten dat de bus vaart zou minderen om het Google-voertuig door te laten rijden', zo staat er in het rapport. Maar dat gebeurde niet, waarop de auto de bus schampte

Geen gewonden
Er was schade aan het linker voorspatbord, voorwiel en een sensor. Niemand raakte gewond. Google zelf heeft nog niet gereageerd op het ongeluk en in het rapport wordt de schuldvraag ook niet beantwoord.

Google werkt al jaren aan een zelfrijdende auto. Wanneer en of die op de markt komt, is niet bekend.

Wel zijn er al 1,3 miljoen testritten geweest sinds 2009. Er zijn 17 ongelukken geweest tot dusver, maar allemaal veroorzaakt door een menselijke fout. Het doel is om een auto op de markt te brengen die beter veiliger rijdt dan mensen dat kunnen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore