Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Man verdient drie ton door faken eigen dood

Een speciale afdeling van de politie heeft in 2015 voor twee miljard euro aan verdachte transacties opgespoord. Vooral banken en wisselkantoren waren belangrijke tipgevers. Uiteindelijk kwam er een aantal bijzondere gevallen aan het licht.

De verdachte transacties worden onderzocht door de Financial Intelligence Unit, de FIU. Zij kregen maar liefst 312.160 meldingen van transacties waar een luchtje aan zou zitten. Uiteindelijk zijn er 40.959 overboekingen als verdacht aangemerkt.

Man casht door faken eigen dood

Een bijzonder voorbeeld van fraude dat de FIU op het spoor was gekomen, draaide om een Nederlandse man en een Belgische vrouw die samen een dood in scene zetten. De FIU rook onraad toen de Nederlandse man drie ton overgemaakt kreeg uit België. De omschrijving van de transactie, 'levensverzekering', was al opmerkelijk. Maar de man bleek ook nog eens één ton van het geld naar een notaris over te maken, nog een ton naar een Afrikaans land, en het restant nam hij zelf op in cash.

De Belgische rekeninghoudster waar het geld vandaan kwam, had het geld ontvangen nadat haar man was overleden. Maar dat verhaal bleek niet helemaal te kloppen. Haar man was namelijk helemaal niet overleden. Sterker nog: haar zogenaamd overleden man bleek helemaal nooit bestaan te hebben. Het bleek om een nep-identiteit te gaan van de Nederlander aan wie zij het geld had overgemaakt. De FIU kon daar niet om lachen en speelde het dossier door naar de politie.

Studente blijkt bitcoinboef

Afgelopen jaar heeft de FIU ook extra aandacht gehad voor bitcointransacties. De virtuele munt wordt vaak gebruikt voor de afwikkeling van illegale deals, omdat die geldstromen lastig te controleren zijn.

Zo werd een Nederlandse studente opgepakt, nadat zij voor tienduizenden euro's aan bitcoins had ingewisseld en daarna meteen had opgenomen in contanten. De politie had een vermoeden van witwassen en pakte uiteindelijk vier mensen op na onderzoek.

Uiteindelijk bleek de studente de bankier van een drugsbende te zijn. Bij huiszoekingen werden twee kilo harddrugs, 800 pillen, 10.000 euro cash en een Mercedes in beslag genomen. Ook op de bankrekeningen werd nog eens 100.000 euro gevonden.

De bende verzond via pakketjes de drugs. De inkomsten in bitcoins kwamen bij de studente binnen, zij verdeelde de poet in cash.

Terrorisme

Ook heeft de FIU afgelopen jaar 182 transacties aangemerkt als verdacht, omdat ze te maken zouden hebben met de financiering van terroristische activiteiten. Daarvoor werkt de dienst nauw samen met buitenlandse collega’s.

41 verzoeken om transacties te onderzoeken kwamen van buiten. De Nederlandse FIU zelf legde 16 verzoeken neer bij buitenlandse diensten. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend gemaakt.