Ga naar de inhoud
'Saaie boel'

Rechter VS weg om beledigende appjes tijdens moordzaak peuter

Beeld uit de rechtbank, met op de voorgrond de appende rechter Traci Soderstrom. Beeld © Lincoln County District Court

Een rechter in de Amerikaanse staat Oklahoma is opgestapt na een storm van kritiek omdat ze onophoudelijk zat te appen tijdens een rechtszaak. Ze stuurde meer dan vijfhonderd berichtjes, vooral aan de griffier in de rechtszaal. Daarin beledigde ze getuigen, advocaten en de openbaar aanklager.

De 50-jarige Traci Soderstrom, begin vorig jaar aangesteld als rechter, was in oktober al vrijwillig teruggetreden. Maandag zou een tuchtzaak tegen haar beginnen. Ze besloot die niet af te wachten en stapte gisteren uit zichzelf op.

Babyhandjes

Terwijl in haar rechtszaal de moord op een 2-jarige peuter werd gereconstrueerd, appte Soderstrom naar de griffier over de 'babyhandjes' van de openbaar aanklager en schreef ze: "Hij zweet door zijn jasje heen."

Een appje over de geslachtsdelen van de aanklager beantwoordde ze met een lachende emoji. Ook noemde ze een getuige van de aanklager een leugenaar. "Saaie boel", appte ze over een video die in de rechtszaal werd vertoond.

95-jarige
Lees ook:
95-jarige rechter VS wil maar niet met pensioen en klaagt collega's aan

Op een stream vanuit de rechtbank was duidelijk te zien dat ze constant op haar telefoon zat, niet alleen om te appen, maar ook om voortdurend door social media te scrollen. Ze werd daarom onder meer beschuldigd van grove nalatigheid en ernstig plichtsverzuim.

'Ook maar een mens'

"Ik heb beloofd dat ik de wet op eerlijke, evenwichtige en doelmatige wijze zou respecteren", liet ze gisteren in een verklaring weten. "En ik vind dat ik dat gedaan heb. Maar omdat ik ook maar een mens ben, heb ik daarbij ook weleens fouten gemaakt."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update