Ga naar de inhoud
'Beetje extreem misschien'

Indiase tv-ster faket eigen dood om aandacht te vragen voor kanker

De Indiase tv-ster Poonam Pandey. Beeld © Ashish Vaishnav/SOPA Images/Shutterstock

Een Indiase reality tv-ster, Poonam Pandey, heeft in eigen land tumult veroorzaakt doordat ze op Instagram haar overlijdensbericht liet publiceren. Het blijkt een stunt om de aandacht te vestigen op de gevaren van baarmoederhalskanker.

"Dit is een nare ochtend voor ons", lazen haar 1,3 miljoen volgers gisteren op Instagram. "We zijn diepbedroefd nu we je moeten laten weten dat we onze geliefde Poonam zijn kwijtgeraakt door baarmoederhalskanker."

'Moedig gevochten'

Ook nadat fans en andere Indiase beroemdheden hadden laten weten in shock te zijn door haar dood, bleven Pandeys medewerkers het bericht gisteren herhalen. De ster zou 'moedig tegen de ziekte hebben gevochten', zei haar manager volgens de Britse krant The Guardian.

Verschillende media publiceerden intussen haar necrologie, hoewel steeds meer mensen wezen op haar berichten van de laatste weken op sociale media: daar was ze blakend van gezondheid te zien terwijl ze onder meer een boottochtje maakte.

'Ik ben niet dood'

Vanochtend kwam de aap uit de mouw. "Ik ben niet dood", hield Pandey haar volgers voor. "Ik heb mijn overlijden inderdaad gefaket. Een beetje extreem misschien. Maar we praten nu wél met zijn allen over baarmoederhalskanker." 

Ze laat weten 'trots' te zijn op wat haar overlijdensbericht heeft losgemaakt. "Baarmoederhalskanker is, in tegenstelling tot andere soorten kanker, absoluut te voorkomen", schreef ze ook. "De oplossing schuilt in het HPV-vaccin en in tests om de ziekte vroegtijdig op te sporen."

Vaccinatieprogramma

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie telt India een kwart van alle gevallen van baarmoederhalskanker wereldwijd. Elke dag overlijden in het land meer dan tweehonderd vrouwen door de ziekte. Verschillende organisaties dringen bij de Indiase overheid aan op de invoering van een nationaal vaccinatieprogramma voor jonge meisjes.

Gratis
Lees ook:
Gratis HPV-vaccin tót 27 jaar: waarom die leeftijdsgrens?