Ga naar de inhoud
Paddo's op

Piloot die vliegtuig wilde laten crashen vrijgesproken van moord

De piloot, Joseph D. Emerson. Beeld © ANP

De piloot die dit najaar met paddo's op in de cockpit van een Alaska Airlines-vlucht terechtkwam en probeerde het toestel te laten crashen, wordt niet veroordeeld voor 83 pogingen tot moord. Een jury heeft hem daarvan vrijgesproken, maar hij blijft nog wel even vastzitten.

Piloot Joseph Emerson (44) vloog als passagier mee in de cockpit onderweg van Everett in de staat Washington naar San Francisco. Hij hallucineerde op dat moment al twee dagen na het gebruik van paddo's. "Ik dacht: als ik de motoren uit kan schakelen, stort het vliegtuig neer en word ik wakker", vertelde hij er vorige maand over aan The New York Times.

Na het incident werd Emerson opgepakt en aangeklaagd op verdenking van 83 pogingen tot moord. Dat is het aantal passagiers en bemanningsleden dat zich aan boord van het toestel bevond. Een jury heeft gisteren besloten dat hij daarvan wordt vrijgesproken.

'Beschuldiging was nooit gepast'

"De beschuldiging van poging tot moord was nooit gepast in deze zaak", zegt zijn advocaat tegen CNN. "Hij was nooit van plan om iemand pijn te doen of in gevaar te brengen – hij wilde gewoon naar huis, naar zijn vrouw en kinderen."

Piloot
Lees ook:
Piloot met paddo's op vertelt in Amerikaanse krant over crashpoging

Hoewel de jury de piloot vrijsprak van de poging tot moord, wordt hij nog wel verdacht om het in gevaar brengen van een vliegtuig en 83 personen. Morgen wordt hij om die aanklacht voorgeleid. Volgens The New York Times is de kans groot dat hij daarna naar huis mag in afwachting van zijn proces.

'Niet zo openhartig'

Emerson vertelde in het interview met The New York Times dat piloten met mentale problemen er grotendeels alleen voor staan. Door strenge regelgeving is het vrijwel onmogelijk om te blijven vliegen met psychische klachten of antidepressiva.

"Veel van ons zijn niet zo openhartig als we zouden moeten zijn", aldus de piloot.

Hij praatte met de krant om 'zo transparant mogelijk' te zijn over wat er is gebeurd nadat hij psychedelische paddenstoelen nam. Hij wilde niemand iets aandoen en zegt onschuldig te zijn. Hij kon simpelweg niet wakker worden uit zijn 'droom', vertelde hij. In de cockpit zag hij geen andere oplossing.